Keresés
Close this search box.
Keresés
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Nemzetek fesztiválja – Bemutatkozik Bulgária

07.16 17:00-19:00

A Bolgár Kulturális Intézettel, a Bolgár Köztársaság Nagykövetségével  és a Terézvárosi Bolgár Önkormányzattal közös rendezvény

 

17.00 Hagyományok – kiállításmegnyitó

Alekszandar Mihajlov bolgár fotóművész tárlatát Christo Polendakov, Bulgária rendkívüli és meghatalmazott nagykövete nyitja meg.

Köszöntőt mond: dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna, Terézváros alpolgármestere

A szabadtéri tárlat expresszív képet ad a legegzotikusabb bolgár szertartásokról és a Bulgáriában élő különböző etnikumú és vallású közösségek szokásairól. A kiállításon bemutatott népszokások között megtalálható egyebek mellett a Tódor napja, a Vízkereszt, a virrasztás Krasztova Gorában és a ribnovói esküvői szertartás is. Mihajlov közel négy évet és több ezer kilométert utazott Bulgária területén ezekért a képekért.

 

17.30  Falkafolk koncert és táncház

Valódi örömzenélés és mulatság balkáni, leginkább bolgár területen gyűjtött dallamokra, Bulgáriából származó hangszerekkel. Az együttes hitvallása, hogy a Balkánon élő népek – görögök, bolgárok, törökök, albánok, makedónok, horvátok, szerbek, románok – zenéi minden különbözőség, nemzeti sajátosság ellenére egy családba tartoznak. Szerintük a népzene nem múzeumba való dísztárgy, hanem közösségteremtő erő, amik a tánccal együtt olyan élményt, jelent, mely segít az élet teljessé tételében.

Az együttes balkáni népek zenéjével foglalkozik, s eredeti hangszereken szólaltatja meg a többnyire saját maga gyűjtötte, helyenként még élő hagyományként fellelhető zenét. Bolgár, görög, délszláv, albán, török, román népek zenéjét gyűjtik, tanulmányozzák, és tolmácsolják koncerteken, táncházakban.

A legtöbb eredeti anyagot Bulgáriában szedték össze és hangszereiket is innen hozták a gadulkát – a körte alakú sok húrú vonós hangszert, a kavalt – a fuvola ősének tekinthető hosszú fúvós hangszert, a gajdát – vagyis a dudát, a tamburát, a  a tapant –a kétfenekű dobot, a derbukát – a régen cserépből, ma már sokszor fémből készített dobot, a nálunk is ismert zurnát, és a különféle skálájú furulyákat.

A Falkafolk nem múzeumba való dísztárgynak tekinti a népzenét, hanem eleven, még a mai ember számára is gazdag érzelmi és gondolati töltést hordozó közösségteremtő erőnek. A tánccal együtt, azzal szervesen egybeforrva olyan élményt, örömöt jelent ez a muzsika, mely segít az élet teljessé tételében, oldja a feszültségeket, kiegyensúlyozottá tesz.

 

A műsorok alatt játékos alkotóműhelyen lehet részt venni Borjana Maevszka textilművész vezetésével.

 

19.30 Meszecsinka koncert

A hazai világzene egyik legerősebb produkciója. A balkáni folktól a pszichedelikus rockig minden megtalálható benne, ami a jó zenéhez kell. A zenekar mindenből és mindenkiből inspirálódik, aki hatással van rájuk, szövegeik pedig a mindennapok szépségeiről, halálról, pánikról, szerelemről szólnak, Oláh Annamária énekes varázslatos előadásában. Biljarszki Emil a zenekar vezetője zongorázik és gitározik, Krolikowski Dávid dobol, és Takács Szabolcs basszusgitározik.

“Az a fajta folk, amely a bölcsességfogig hatol. Nem a turistáknak szóló dalokkal, hanem dervistáncokkal és a médiumok extatikus sámánizmusával.” – írja róluk a Dmoon.ru

 

21.00 Hunyadi téri kertmozi – Nyaralók

Ivajlo Pencsev filmje egy tengerparti családi panzióban játszódik, ahol egy őrült nyári kalandra vágyó alkalmi turistacsoport vakációzik. „A turista élete pokol” vezérmotívum köré felépített történetben a néző a nevetésen keresztül fedezi fel, hogy az ember boldogsága a szeretteivel való kapcsolatunkban rejlik és nem a tengeri homokban van elásva. A film 2016-ban megkapta az Arany Rózsa Filmfesztivál Közönségdíját, valamint a gabrovói Humorfesztivál (a humor bolgár fővárosa) díját. A film bolgár nyelven feliratozva látható.

Részletek

Dátum:
07.16
Időpont:
17:00-19:00
Esemény kategóriák:
, ,
Esemény címkék:

Helyszín

Hunyadi tér
Hunyadi tér
Budapest, 1067 Magyarország
Scroll to Top

 Kedves Vendégeink!

Az Eötvös10 Művelődési Ház június 9-én, vasárnap, a választás napján szavazóhelyiségként funkcionál. Ezen a napon nem lesznek programok a házban, a kiállítások sem látogathatóak! Megértésüket köszönjük!

Sweet 90s multikulti farsang az Eötvös10-ben

Február 3. 20.30

Tisztelt érdeklődők!

Ma esti, december 7-i LEHETETLEN – Hajnóczy Soma estünk betegség miatt elmarad! Megértésüket köszönjük!