Keresés
Close this search box.
Keresés
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A határozat – Harmadik szem dokumentumfilmklub Oltai Katával / Időpontváltozás!!!

03.24 18:00-20:00

Kedves közönségünk! Elnézést kérünk, a vetítés időpontja technikai okok miatt március 21-ről 24-re került! A már megváltott jegyek érvényesek, vagy visszaválthatók a pénztárban!

 

Havi rendszerességgel jelentkező új dokumentumfilmklubunk nyit a világ felé mind az alkotók tekintetében, mind a vizuális kultúra és edukáció trendjeit illetően. Hogy is lehetne ez

másként, mikor korunk egyik legmenőbb kurátor-közösségszervezője Oltai Kata a klubvezetőnk. A filmek előtt rövidfilmek és felvezető előadás lesz, a film után pedig időnként fórumbeszélgetés.

Most

A határozat

című fekete-fehér magyar dokumentumfilmet vetítjük.

1972, 105 perc

rendező: Ember Judit, Gazdag Gyula

operatőr: Jankura Péter

A két legtöbbet betiltott magyar rendező dokumentumfilmje iskolateremtőnek bizonyult, és megelőlegezte a Budapesti Iskola fikciós dokumentarizmusát. Elkészülése után betiltották, széles közönség elé így csak 1985-ben került. Jelentős nemzetközi karriert futott be: vetítették Nyugat-Berlinben, Londonban és a New York-i Modern Művészetek Múzeumában is. 1996-ban a Nemzetközi Dokumentumfilm Szövetség (IDA) – egyedüli magyar filmként – beválogatta minden idők száz legjobb dokumentumfilmje közé. Hazai DVD-kiadása szintén botrányba fulladt: a filmet forgalmazó MaNDA visszahívatta az első kiadást Kornis Mihály (2012-es) fülszövege miatt, mely szerint A határozat „aktuálisabb, mint valaha”.

Hogy miről szól? A bicskei járási pártbizottság elhatározza, hogy leváltja a felcsúti téeszelnököt, aki néhány év leforgása alatt megmentette a csődtől, majd fel is virágoztatta a felcsúti termelőszövetkezetet. Koholt vádak alapján próbálják meggyőzni az elnökkel szimpatizáló közgyűlést, hogy hívják vissza tisztségéből Ferenczi Józsefet.

Azt a folyamatot éri tetten, amikor felső politikai nyomásra visszavonták az ún. új gazdasági mechanizmust. A kádári konszolidáció a hatvanas években a gazdaságban is reformokat hozott, a termelőszövetkezeteknek megengedték, hogy saját maguk válasszák meg vezetőiket, és ún. melléküzemágakban saját hasznukra termeljenek. Ennek köszönhetően a piacszerű működést megvalósító téeszek jelentős profitra tehettek szert. Az 1968-ban bevezetett új gazdasági mechanizmus ezt a reformer gondolkodásmódot terjesztette ki a gazdaság egész területére. A kommunista párt ortodox szárnya attól tartott, hogy a gazdasági újítások politikai reformokhoz vezethetnek, és leállíttatták az új gazdasági mechanizmust. Ennek keretében kvázi koncepciós pereket indítottak, amelyekben jó néhány sikeres téeszvezetőt meghurcoltak.

A határozat az egyik ilyen eljárást dokumentálta, amely azt is leplezi, miként manipulálja a pártvezetés az embereket. Látszólag betartják a demokrácia szabályait, de a téeszelnök leváltásáról hozott javaslatukat autoriter eszközökkel próbálják lenyomni a közgyűlés torkán. Ám hiába fenyegetik a tagságot a hitelkeret megvonásával vagy a szavazás érvénytelenítésével, a téesz kiáll az elnöke mellett. Bár képi világa eszköztelen, és a kamera megfigyelőként közvetíti az eseményeket, a túlzsúfolt, szűk terek szimbolikussá növelik a bezártság, az elnyomás érzetét.

Jegyár: 1.000 Ft

Nyugdíjas/diák/pedagógusjegy és terézvárosi lakosoknak 500 Ft

Jegyvásárlás az Eötvös10 jegypénztárában és a jegy.hu-n. (A kedvezményes jegyeket csak a helyszínen, a kedvezményre jogosító igazolvány felmutatásával lehet megvásárolni.)

Információ: Artner Szilvia: 06-1-6900974; artner.szilvia@eotvos10.hu


JEGYVÁSÁRLÁS

Részletek

Dátum:
03.24
Időpont:
18:00-20:00
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
, , , , , , , , ,

Helyszín

Eötvös utca 10.
Eötvös utca 10.
Budapest, 1067 Magyarország

Szervező

Artner Szilvia
Phone
06-1-690 0974 / 104-es mellék
Scroll to Top

 Kedves Vendégeink!

Az Eötvös10 Művelődési Ház június 9-én, vasárnap, a választás napján szavazóhelyiségként funkcionál. Ezen a napon nem lesznek programok a házban, a kiállítások sem látogathatóak! Megértésüket köszönjük!

Sweet 90s multikulti farsang az Eötvös10-ben

Február 3. 20.30

Tisztelt érdeklődők!

Ma esti, december 7-i LEHETETLEN – Hajnóczy Soma estünk betegség miatt elmarad! Megértésüket köszönjük!