Keresés
Close this search box.
Keresés

Táncol a Hunyadi tér az EU-napon

Egység a sokféleségben címmel Európa-nap lesz holnap, azaz május 11-én szombaton a Hunyadi téren Magyarország csatlakozásának 20. évfordulójára. Nem érdemes kihagyni, mert olyan programok is lesznek, amikért sokat kell fizetni a hétköznapokon. Nagymamák, kismamák, gyerekek, ifjak és idősek, mindenki megtalálhatja a neki való foglalkozást, koncertet, vagy nyereményjátékot. Mert lesz sok ajándék és lesz sok közös élmény, össznépi örömtorna, éneklés, mulatság és megismerhetik a terézvárosi és máshonnan érkező polgárok a különböző európai országok kultúrintézeteit, azokon keresztül pedig a kultúráját is.

  1. május 11. én tehát 10 és 21 óra között a tér mindenkié, aki a zenét, a táncot, a művészeteket és a kulináris élményeket szereti.

 

A színpadi műsor a következő:

10.00 Mindenhol Európában – gyerekkoncert Juhász Lacival

Nemzetközi gyerekdalok, játékok a gitáros-dalnok előadásában.

11.00 Eurovíziós örömtorna – családi szabadtánc program Daniela Faith koreográfussal

A mexikói- magyar származású Daniela Faith egész élete a tánc és az önismeret kettőssége körül forgott. A fél világot bejárta, Madridtól New Yorkig, Mexikóvárostól Budapestig – ma már úgy érzi, az igazi otthont nem a külvilágban, hanem belül kell keresni. Ezzel segít másokat is a táncmeditáció, a szakrális körtánc és az egyéni táncterápia útján. 

Az Eurovíziós Dalfesztivál slágereire táncoltatja a közönséget!

12.00 Jó ebédhez szól az Örömóda – Darvas Ferenc műsora

Örömóra mindenféle ritmusokban a neves színházi zeneszerzőtől és előadótól, akinek alső szerzeménye – 16 évesen – édesapja Darvas Szilárd egyik verse, A pesti villamos megzenésítése volt, melyet a Magyar Rádióban Mezey Mária előadásában mutattak be.  Egyébként a legtöbbet foglalkoztatott színházi zeneszerző, alkalmi együtteseivel közreműködő is.

Munkássága fontos részét képezik a színházi dalok. Többek közt Berményi Géza és Rigó Béla szövegeire írt zenét, de a legfontosabb szerzőtársa Várady Szabolcs. Számos filmhez, tévé és rádiójátékhoz komponált zenét. Zongorarögtönzéseivel a némafilmek világát elevenítette meg több múltat idéző mozielőadáson. Zongorakísérőként pedig Csákányi Eszter, Koltai Róbert és sok más színész partnere volt.

Darvas Ferenc

12.30 Miért magyar az Örömóda?Bősze Ádám zenetörténeti előadása

A híres zenetörténész és zenei antikvárus, és népszerű műsorvezető, akinek az Eötvös10-ben zenetörténeti sorozata van, most az Örömódáról árul el titkokat.

 

13.00 EUfórikus mulatság – zenék és táncok az Unióból blokk

13.00 Fúriatánc az Osztrák Fórum támogatásával

A Fúriatánc Heim Boglárka és Petrány Eszter duója, mely egy kutatás lenyomataként jött létre 2022-ben. Az eredetileg improvizációra épült táncszínházi előadás idő közben átalakult, a darab szabadsága pedig lehetővé tette az alkotók számára, hogy több helyen, különböző körülmények között kísérletezzenek vele, majd előadásról-előadásra formálják azt. A kutatási- és kreatív munka egyik alappillére Szentpál Olga – a 20. század első felének meghatározó mozdulatművésze, táncpedagógusa – munkássága, fennmaradt hagyatéka volt. A Fúriatáncban a Szentpál-féle eszköztárak, motívumok segítségével egy nők közti játék jön létre, melyben az egymás iránti szolidaritás, testvériség, vagy épp annak hiánya köszön vissza. Az előadás törekszik arra, hogy a teljes harmónia, a vérre menő harcok és az üresség közti dinamikák is teret nyerjenek, jelen esetben a tánc nyelvén, játékos formában.

 

          13.30 Bihari János Művészeti Iskola magyar néptánc

 Egy kis bemutató a magyarság tánckultúrájából.

14.00 A Helidonaki Görög Hagyományőrző Gyermek-és Ifjúsági Táncegyüttes táncbemutatója és táncháza

 Az együttes 1996-ban alakult, tagjai görög származású fiatalok. Céljuk elsősorban az, hogy megismertessék a Magyarországon élő görög gyerekekkel szüleik, nagyszüleik hazájának kultúráját, folklórját. Repertoárjukban Görögország egész területéről megtalálhatók a görög népi táncok, melyeket a tájegységnek megfelelő népviseletben adnak elő. Műsoraikkal számos elismerést kaptak külföldön és Magyarországon egyaránt. A tánctanítás Kolea Nikoletta vezetésével történik, aki a tánccsoport egyik alapító tagja és 7 éve vette át a fiatal generáció tánctanítását.

 

Kolea Nikolett táncot tanít

15.00 Nizalowsky Fanni – hárfakoncert lengyel zeneszerzők műveiből

Nizalowski Fanni a Krakkói Krzysztof Penderecki Zeneakadémián szerzett hárfaművész  diplomát. Rendszeresen játszott korábban a Krakkói Filharmónia, Krakkói Opera és a Capella Cracoviensis zenekarokban. Ikertestvérével, Dorottyával 2014-ben alapították a Passed nevű együttest, többször felléptek A Dal c. műsorban, különböző televíziós műsorokban és fesztiválokon. Gyakran koncertezik Magyarországon és a környező országokban, emellett előadásokat tart és vezeti Magyarország legnagyobb hárfás blogját, a HarpPostot. A koncerten lengyel zeneszerzők művei szólalnak meg hárfás átiratokban  és ízelítőt kaphatunk a hárfairodalom klasszikusaiból is.

 

Nizalowski Fanni hárfaművész

 

16.00 Suspiro Flamenco a Trio Sentíó műsora a Cervantes Intézet delegálásában

 Keck Mária flamenco táncművész és énekes dalait Girán Péter flamenco gitárművész kíséri, Keck Mária és Böröcz Petra táncolnak és tánctanítanak. 

 

 

esti műsor

 

17.00 Folk on 45 – koncert

A Folk on 45 zenei koncepciója a magyar népzene és az igényes pop-rock zene, egyfajta izgalmas fúziója. Dalainkban keverednek, a saját zenei ötleteinken keresztül, a népdalok és a már ismert zenei témák, amit ma divatos kifejezéssel mashup-nak neveznek. Az énekhang mellett, egy loop pedál segítségével, a színpadon élőben épül fel egy szinte teljes zenekari hangzás, gitárszólamokkal és szájdobbal. Az énekes Träger Lili, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen énekes – előadóművészet szakon végzett. Akusztikus gitáron, Szőllősi Lajos játszik. Egy Folk on 45 koncert, egy zenetörténeti utazás, ahol útitársunk a modern akusztikus zene és a tradicionális magyar népdal.

18.00 EUritmikusok – zenei kvíz

 

19.00 Fran Palermo Quartett koncert

A Fran Palermót 2011 végén alapította Henri Gonzo énekes-gitáros-frontember Budapesten. A zenekar stílusa sok különféle műfajt érint az indie-től a rock and rollon át az afropopig, mindez az ütősökkel, fúvósokkal és billentyűssel megdobott mediterrán hangulattal fűszerezve. Egyedi, összetett hangzásviláguk talán annak is köszönhető, hogy négy nemzet – magyar, spanyol, kubai, görög – gyermekei hozták magukkal és gyúrták egybe zenei kultúrájukat. Mostanra az együttes meghatározó budapesti koncertzenekarrá nőtte ki magát, és hűséges rajongótábort tudhatnak maguk körül.

A Hunyadi-téren egy akusztikus quartet felállással lépnek fel, ahol a zenekar számai mellett feldolgozásokkal is készülnek.

 

 

Műsorvezető és show-man: az igazi István Kovács Berlinből

 

 

EU-napköziCsaládi programok és workshopok : a füves részenken a színpad és a járda két oldalán

 

Útlevél – játékos körutazás az EU országaiban 10.00-18.00

Farkas Zsófia kalapos és fejdíszkészítő, Fazekas Éva operaházi  főkalapos és fejdíszkészítő dizájn műhelyében az európai nemzetekre jellemző fejdíszeket, fejfedőket lehet készíteni 10.00-16.00 között, illetve, amíg a készlet tart

Kaland lesz nekünk is! Szeretnénk veletek elkészíteni különböző európai népviseletek női és férfi kalapjait és fejdíszeit. Sokszor egy-egy ilyen fejfedő elkészítése többhetes munka, de most erre nincs idő, Úgyhogy nagyon szép feladat ezeknek a daraboknak a karakterét megőrizve, kiemelve, elkészíteni veletek a stilizált változatát.

Francia főkötők, kelet-európai párták, görög fezek, spanyol mantillák és kalapok, csodás népviseletek Európából, egytől egyig ékei a fejnek.  Munkánk során rengeteg népviseletet és korabeli fejdíszt készítünk, ennek a szenvedélynek és tudásnak szeretnénk egy szeletét átadni mindenkinek, gyereknek, felnőttnek, bárkinek akinek kedve van velünk tölteni egy kevés időt ezen szép májusi napon. Miközben kiválasztjátok és megvalósítjuk a fejdíszt vagy kalapot, mesélünk, színházi történeteket, kulisszatitkokat, vagy a fejfedők történetét. Mert mindegyiknek van! Miért lett ilyen a formája, mit üzentek vele, milyen életkorban melyiket hordták.

Kalaposok és fejdíszkészítők vagyunk, a mai napig szenvedéllyel dolgozunk, kutatunk, kísérletezünk a munkánk során, legyen ez az Operaházban, vagy más színházi vagy filmes produkcióban. Ezt az örömöt szeretnénk átadni, miközben elkészítjük veletek a saját fejfedőiteket.

 

 

Családi kuckó a lombok alatt – Beszélgetés és babajátszó szülő-csecsemő/kisgyermek konzulensekkel (10.00-12.00)

EU-brunch nassolás és kerületi kulturális intézetek találkozója a Cseh Centrummal 11.00 és 12.00 között

Csapó Ida kollázs manufaktúrája a csatlakozás és az újrahasznosítás jegyében 14.00-18.00

A kollázs nem véletlenül az egyik legnépszerűbb műfaj, mert valóban demokratikus: bárki belevághat előképzettség nélkül.  Hogy mégis mi kell hozzá? Alkotásvágy, kíváncsiság, ezeket hozd magaddal. Minden mást mi adunk.
Az újrahasznosítás jegyében várhatóan papír bevásárló, illetve ajándék táská(ka)t varázsolunk újjá,  vagy kollázs képeket készítünk megismerve néhány kulisszatitkot is. Izgalmas lesz, meglátod!

Bármikor bekapcsolódhatsz a délután folyamán, amikor is az alkotásnál ezek lesznek a szempontjaink:
~ színek: kék, sárga
~ formák: csillag, sziluett, mozdulat
A fentiek nem kötelezőek, csupán támpontok, tehát ha másképp szeretnéd, azt is lehet.

 

Célzóvíz büfé, üdítők, édességek,  fröccsök, rágcsálni valók

Scroll to Top

 Kedves Vendégeink!

Az Eötvös10 Művelődési Ház június 9-én, vasárnap, a választás napján szavazóhelyiségként funkcionál. Ezen a napon nem lesznek programok a házban, a kiállítások sem látogathatóak! Megértésüket köszönjük!

Sweet 90s multikulti farsang az Eötvös10-ben

Február 3. 20.30

Tisztelt érdeklődők!

Ma esti, december 7-i LEHETETLEN – Hajnóczy Soma estünk betegség miatt elmarad! Megértésüket köszönjük!