Keresés
Close this search box.
Keresés

Toleranciával és mások megsegítésével díszített különleges fenyőfát állított az Eötvös10!

 

Idén második alkalommal egy igazán különleges karácsonyfa magasodik a Nyugati téren. Terézváros Önkormányzata és az Eötvös10 minden évben, az ünnepek közeledtével közösen szeretné felhívni a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás fontosságára, hogy a tudatos, átgondolt adakozás beépüljön mindennapjainkba.

Terézváros elkötelezetten segít azoknak a szervezeteknek, akiknek mindennapos munkája elengedhetetlen, akik hiánypótló feladatokat látnak el, mégis folyamatosan egyre súlyosabb anyagi nehézséggel küzdenek, munkájukhoz külső támogatói segítségre van szükség.

Az Eötvös10 elhozza az ünnepet Terézvárosba, és igyekszünk megkönnyíteni a lakosságnak az adakozás folyamatát: a nem mindennapi installáción található bankkártyás terminál segítségével akár már 500 Ft-tal is támogathatja idén az UNICEF Magyarországot.

Terézváros és az Eötvös10 hagyományt szeretne teremteni: minden évben más-más szervezetet kérünk fel arra, hogy „díszítse fel” az installációt, s ezzel felhívjuk munkájuk fontosságára mindenki figyelmét – közösen, kéz a kézben tegyünk azért, hogy az ünnep mindenki számára picit szebb és parányival könnyebb lehessen!

 

A Nyugati téri installáció idén minden gyermekért magasodik!

 

Első alkalommal az Autistic Art-al közösen „díszítettük” a kerület fenyőfáját: az alapítvány 2006 óta segíti az autizmussal élőket, számukra emberi léthez méltó életet teremtenek és hangsúlyozzák társadalmi integrációjukat. 2023-ban a világ legkiszolgáltatottabb gyermekeinek szeretnénk segíteni az UNICEF Magyarországon keresztül.

„Még soha nem volt akkora szükség az UNICEF munkájára, mint most. – kezdte Mészáros Antónia az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója. – Gyermekek milliói élnek állandó életveszélyben, napi szinten néznek szembe az éhínséggel, ivóvízhiánnyal és a fagyos téllel – fűtött otthon és vastag téli ruházat nélkül. Össze kell fognunk, hogy az átmeneti táborokban, óvóhelyeken, szétbombázott házakban vagy fűtetlen épületekben tartózkodó, országukon belül vagy kívül földönfutóvá vált, háborús területen élő vagy fegyverek elől menekülő gyerekeken és családokon időben segíteni tudjunk. Köszönjük a VI. kerületi Önkormányzatnak és az Eötvös10-nek, hogy ennek a rendhagyó óriás karácsonyfának a felállításával felhívják a figyelmet arra a munkára, amelyet az UNICEF a világ legkiszolgáltatottabb gyermekeiért végez. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki bármilyen kicsi adománnyal támogat minket ebben.” – mondott köszönetet Mészáros Antónia.

 

Megnézem a teljes galériát >>

 

AZ UNICEF Magyarország munkájáról

 

Az UNICEF az ENSZ szakosított szervezeteként fennállása óta küzd a világ legkiszolgáltatottabb gyermekeinek jóllétéért. Hazánkban 1946-ban jelent meg először, amikor élelmet, ruhát, penicillint és egészségügyi programokat biztosított a háborúban legyengült, járványoknak kitett, éhező és nem ritkán elárvult gyerekek számára.

Bár az elmúlt 77 évben rengeteg fontos előrelépés történt a gyermekeket érintő globális kihívások terén, ismét évről évre nő azoknak a száma, akik éhesen és félelemben töltik a mindennapjaikat.  A világ számos pontján dúl jelenleg is háború vagy elhúzódó fegyveres konfliktus, a klímaváltozáshoz köthető természeti katasztrófák pedig szintén a gyermekek életét veszélyeztetik legjobban.

Közel 50 millió gyermek van úton, hogy élhető helyet találjon magának. Sokan közülük súlyos traumákon estek át, egyedül maradtak és azonnali pszichológiai segítségre van szükségük. A világ legrangosabb gyermekjogi szervezete jelen van a válságövezetekben és az életmentő szolgáltatások mellett lelki elsősegélyt is biztosít.

Az utóbbi években a magyar fiataloknak is számos új kihívással kellett szembenézniük. Az UNICEF Magyarország tucatnyi helyi kezdeményezéssel támogatja a magyar gyermekek jóllétét is. Ezek a programok több ponton segítenek kifejezetten a traumát átélt gyermekeknek, legyen szó akár bántalmazásról, kortárs erőszakról vagy családból kiemelésről. A szervezet legújabb #NENÉZZFÉLRE kampánya például azokat szólítja meg a segítő közösség fontosságának üzenetével, akik tétlen szemtanúi az iskolai kortárs bántalmazásnak. Egy másik kiemelt program, a Lélekemelő legfontosabb célja a gyermekek és az őket körülvevő felnőttek lelki egyensúlyának megőrzése, illetve a mentális problémák és traumák korai felismerése. A Kilátó Élményprogram az állami gondoskodásban élő hazai gyermekeknek segít a traumafeldolgozásban. Hivatásos mentorok komplex élmény- és sportterápiával segítik ezt a folyamatot és pályaorientációs látogatásokkal járulnak hozzá a legkiszolgáltatottabb magyar gyerekek pozitív jövőképének kialakításához. A változatos, egyedi foglalkozások során a résztvevő gyerekek felesleges helyett különlegesnek érezhetik magukat, megélhetik, hogy mire képesek egy támogató közegben és azt, hogy ők is fontos, egyenrangú részei a társadalomnak.

2023-ban segítsük közösen az UNICEF Magyarországot, hogy idén és még sok-sok éven át a világ számtalan gyermekének varázsolhassanak gyönyörű karácsonyt, élhetőbb, emberibb és csodákkal teli hétköznapokat!

 

Szép karácsonyt és csodás ünnepet kíván Terézváros Önkormányzata, az Eötvös10 és az UNICEF Magyarország!

 

Scroll to Top

 Kedves Vendégeink!

Az Eötvös10 Művelődési Ház június 9-én, vasárnap, a választás napján szavazóhelyiségként funkcionál. Ezen a napon nem lesznek programok a házban, a kiállítások sem látogathatóak! Megértésüket köszönjük!

Sweet 90s multikulti farsang az Eötvös10-ben

Február 3. 20.30

Tisztelt érdeklődők!

Ma esti, december 7-i LEHETETLEN – Hajnóczy Soma estünk betegség miatt elmarad! Megértésüket köszönjük!