Keresés
Close this search box.
Keresés

„Közösségépítés nélkül nincs közösség” – a Népszava interjúja Gálvölgyi Dorkával

Az Eötvös10 Művelődési Ház széleskörű kulturális- és közösségszervező tevékenysége olyasmi, ami ilyen formában ritka Magyarországon. Ma indul a Hunyadi Underground szabadtéri, ingyenes koncertsorozat – első fellépő: Mordái.

„Közösségépítés nélkül nincs közösség”

Tartani kell a lépést a korral, a közművelődést ki kell vinni a hagyományos keretei közül, mindezt úgy, hogy a lehető legtöbb társadalmi csoportot bevonjuk a közösségépítésbe – véte Gálvölgyi Dorka. A Terézvárosi Önkormányzat által 2009-ben létrehozott Eötvös10 Művelődési Ház vezetője szerint az emberek kifejezetten örülnek, ha valós programokkal találják meg őket. Nem kevésbé, ha ez a mindennapjaik részét képező köztereken történik. Kiemelte, hogy az igazi közösségek létrejöttében kulcsszerepe van a közösségi élményeknek, melyeket viszont csak olyan kulturális eseményekkel lehet elérni, amelyek ténylegesen megszólítják a különböző korcsoportokat.

Terézvárosban az Eötvös10 látja el a közművelődési feladatokat az önkormányzat megbízásából. Ebben nagy segítségükre van Soproni Tamás polgármester: a kerületvezetés jóvoltából hasonló büdzsével dolgozhattak, mint tavaly – mutatott rá Gálvölgyi. Hogy ez meddig maradhat így, nem tudni. A kormány rengeteg forrást von el az önkormányzatoktól, ha még több lesz az elvonás, “be kell látni: vannak alapvetőbb szolgáltatások, amiket el kell látni”, tette hozzá.

Számos ingyenes rendezvény várja az embereket az Eötvös utca 10. alatt található kultúrházban. Az intézményes keretek kitárásának fontos része azonban, hogy magát az épületet is elhagyják a programok.

A Tiéd itt a tér! programsorozat például gyerekeknek nyújt tartalmas elfoglaltságot. Terézvárosban van a legtöbb nagykövetség, a Nemzetek Fesztiválja ezek anyaországainak kultúráját mutatja be a szabad ég alatt. A Hunyadi téri kertmozi a közösségi filmezés, és a kertmozikultúra újjáélesztésén dolgozik, a Budapest Film Zrt.-vel szövetségben. Táncházat is szerveznek, utóbbi népszerűsége miatt tágasabb helyszínt kellett keresni a kultúrháznál.

Fontos, hogy munkájukba bevonják a kerületi vállalkozásokat, mesélte Gálvölgyi, emellett a kerület összes civil szervezetével is együttműködnek, a Westend bevásárlóközponttal egyetemben. Tartanak programokat a pláza tetőkertjében, a táncház is ide költözik, ha az időjárás lehetővé teszi. A társadalmi felelősségvállalás is tevékenységük fontos része, emelte ki Gálvölgyi: többek közt ingyenes programokon lehetőséget biztosítanak hátrányos helyzetű társainknak, az orosz-ukrán háború elől menekülők gyermekeinek napközit működtetnek, ha pedig a kerületi anyaotthonnak kell segítség, akkor gyűjtést szerveznek.

Az intézményes keretek tágításának része a TE! Feszt is, melyet tavaly tartottak először, színes programfelhozatallal, több, mint húsz ezer látogatóval, és amin politikától függetlenül mindegyik budapesti színház képviseltette magát – világított rá büszkén Gálvölgyi, Terézváros gazdag színházi életére utalva. Hozzátette: társadalmi missziót végző szervezetekkel, köztük a hátrányos helyzetű fiatalokat segítő Igazgyöngy Alapítvánnyal is kapcsolatban állnak, hogy részt vegyenek, illetve megmutathassák munkájukat az idén augusztusban megrendezésre kerülő TE! feszten.

Terézvárosban egyre idősödik a lakosság, de például albérlő is sok lakik a kerületben – akik többségben fiatalok -, ezért hívtuk életre az ingyenes Hunyadi Underground koncertsorozatot, ami elsősorban nekik szól – tért rá Gálvölgyi Dorka.

A koncertsorozat első fellépője a Mordái. Kortárs, kísérletező folk rock-os feldolgozásaikkal a magyar népzenék vágyódással, szerelemmel és gyakran sötétséggel teli mélységeiből táplálkoznak.

“A lényeg, hogy jól működő, oda-vissza játék legyen a közönség és köztünk, együtt éljük át a koncertet. Remélem a zenénk, a mondanivalónk, és ahogyan autentikusan próbálunk hozzányúlni az eredeti anyaghoz, megteremti a kapcsolatot a közönséggel. Erre spekulálni nem lehet. Ugyan úgy fogunk játszani, mint bárhol máshol, és próbáljuk a legjobb formánkat hozni.” – mondta lapunknak Nóvé Soma, a Mordái frontembere és dalszövegírója a fellépés kapcsán.

A Hunyadi Underground két további koncertje: Fran Palermo, majd Mayberian Sanskülotts. Majd a Jókai tér átadása alkalmából – szintén az Eötvös10 által – rendezett Térfoglaló eseményen a hazailag és nemzetközileg elismert Platon Karataev zenél.

Infó:

Hunyadi Underground: Mordái

Július 21. 20:00-22:00

Térfoglaló – A megújult Jókai tér, az Irodalom Tere átadása

Július 30. 10:00-21:00

Te! Feszt

Augusztus 26-28.

További programok: Eötvös10.hu-n.

Scroll to Top

 Kedves Vendégeink!

Az Eötvös10 Művelődési Ház június 9-én, vasárnap, a választás napján szavazóhelyiségként funkcionál. Ezen a napon nem lesznek programok a házban, a kiállítások sem látogathatóak! Megértésüket köszönjük!

Sweet 90s multikulti farsang az Eötvös10-ben

Február 3. 20.30

Tisztelt érdeklődők!

Ma esti, december 7-i LEHETETLEN – Hajnóczy Soma estünk betegség miatt elmarad! Megértésüket köszönjük!