Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

VI. Roma Hősök Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál – Rampa Prenestina Színházi Társulat: Romanya (I) (English friendly)

12.02 19:00-20:30

Roma és nem roma nők három generációjának története, akik a jövőre, a szokásokra, a hagyományokra és a női szerepekre reflektálnak.

Ünnepnap van a roma közösségben, Szent Sarah-t ünneplik, a hagyománynak megfelelően a közösség fel akarja díszíteni a Szent szobrát.

Szent Sarah a szereplők közötti beszélgetések középpontjába kerül, ő az apropója a szereplők történeteinek a megosztására, amik elbeszéléseken és énekeken keresztül történik. Egy fiatalember elmeséli szülei szerelmi történetét, egy anya a téren virágot áruló roma lány történetét, egy idős asszony altatódalt énekel a Szentnek, elmesél egy emléket a múltjából, és imádkozik a legfiatalabb, zabolázhatatlan lány unokájáért. Az unoka lázadó beszédeket tart, megkérdőjelezi a közösségen belüli szerepeket és identitásokat, egyéni, szabad, független identitást követelve.

A Szent mítosza történetről történetre a nők álmainak és reményeinek tükrévé alakul át. A Szent a társadalmi modellektől és sémáktól való felszabadulás szimbólumává és válik.

Miután véget a szobor feldíszítése a szereplők körmenetben viszik közel a szobrot a közönséghez, meghívva őket, hogy legyenek részesei egy ünnepi és engesztelő szertartáson, énekeljék a szabadság imáját:

“Sebetartás, se engedelmesség, hanem tudásszomj.”

Az előadás után Bari Judit író és romajogi aktivista beszélget az alkotókkal

Rampa Prenestina: Romnia

In the performance titled “Romnia” by the Italian Rampa Prenestina Company, the societal roles of Roma and non-Roma women take center stage. At the heart of the story stands the statue of Saint Sarah, which the inhabitants of the small community depicted on stage are required to dress and prepare for a traditional procession. During the ceremony, personal stories come to life, where the statue becomes a mirror of dreams and the experiences of social pressures for the female members from different generations. It is a celebration in which rituals of love, expectations, and the transformation or preservation of identity are revealed. When the procession reaches its end, the statue becomes sacred, and a collective prayer for freedom is recited.

 

Adaptatated and directed by: Nino Racco

Music: Sebastian Spinella

Cast: Demila Durmis, Roxana Ene, Catherine Di Carlo Campaz, Erik Nikolic, Sebastian Spinella

Photo: Amalia Drăniceanu

Bérlet ár: 15.000.-

BÉRLETVÁSÁRLÁS

A bérlet a VI. Roma Hősök Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál minden előadására érvényes. Az előadásokról ITT tájékozódhatsz!

Jegyár: 4000 Ft

Nyugdíjas/diák/pedagógus kedvezményes jegy: 3000 Ft

terézvárosi lakosoknak: 2000 Ft

Jegyvásárlás a jegy.hu-n és az Eötvös10 jegypénztárában az alkalom előtt. (A kedvezményes jegyeket csak a jegypénztárban lehet megvásárolni, a kedvezményre jogosító igazolvány felmutatásával.)

JEGYVÁSÁRLÁS

Információ: Artner Szilvia, Gyergyák Katalin, +36-1-690-0974; artner.szilvia@eotvos10.hu, gyergyak.kati@eotvos10.hu

 

 

Részletek

Dátum:
12.02
Időpont:
19:00-20:30
Esemény kategóriák:
,

Helyszín

Eötvös u 10
Budapest, 1067 Magyarország
Scroll to Top

Sweet 90s multikulti farsang az Eötvös10-ben

Február 3. 20.30

Tisztelt érdeklődők!

Ma esti, december 7-i LEHETETLEN – Hajnóczy Soma estünk betegség miatt elmarad! Megértésüket köszönjük!