Keresés
Close this search box.
Keresés
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

VI. Roma Hősök Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál – Független Színház Magyarország: Országépítők / Builders of a Country (English friendly)

11.29 19:00-20:30

Az Apák és fiaik trilógia utolsó része egy család három generációjáról szól. Mindhárom generáció az építőiparban dolgozik – ami mindig is fontos szakma volt a romák körében. A nagyapa vályogtégla vető, amely Európa-szerte számos roma közösség körében űzött hagyományos szakma volt. A fia feleségül vesz egy parasztlányt, és be akar illeszkedni a többségi társadalomba, ami végül nem sikerül neki. Egy roma téglagyárban kezd el dolgozik (a 60-as évek Magyarországán ez egy valós kezdeményezés volt). Végül egy állami téglagyárban sikerül megbecsült szakmunkássá válnia. A ’89-es rendszerváltás után azonban elveszíti állását, és szembesülnie kell azzal, hogy a többség soha nem fogadta el, valamint a munkanélküliséggel és romló egészségügyi állapotával is meg kell küzdenie. Fia a kapitalizmus hajnalán saját építőipari vállalkozásba kezd, és sikeres üzletember lesz. Az unoka kívülről sikeresnek látszik, de társadalmi mobilitásért és azért, hogy többség elfogadja hatalmas árat kellett megfizetnie.

Az előadás viszont nemcsak a romák történelmi szerepét járja körbe az építőiparban, hanem a befogadás, asszimiláció, diszkrimináció kihívásaira dilemmáit is felvillantja.

A romák ugyanúgy részeik társadalmainknak, mint bárki más, azonban lehetőségeik messze elmaradnak a többségétől, és sokszor komoly kulturális és egyéni kompromisszumokat kell kötniük ahhoz, hogy sikert és társadalom megbecsülést érjenek el..

Magyarországon elterjedt tévhit, hogy a romák nem dolgoznak, de valójában az építkezések zömében a munkások többsége, azok, akik valójában építik az országot, romák.

Independent Theater Hungary: Builders of a Country

Although many see the majority of Roma people as unemployed, Roma workers have always played an important role in building houses. A long time ago whole generations of Roma built houses from mud bricks. In the 20th century many Roma started working in brick factories. Today many Roma work in the construction industry.

The performance written and directed by Rodrigó Balogh and Márton Illés narrates the societal changes in socialist and later free Hungary through the struggles of three generations. It celebrates the unseen builders of Hungarian history. The production is inspired by real events and individuals, but leaves plenty of room for imagination. What can a Roma people keep and what must they give up to find their place among the majority? How do the many sacrifices affect their family and personal relationships?

 

Writer and Director: Rodrigó Balogh and Márton Illés

Cast: Dávid Csányi, Ramóna Farkas, Nóra Nemcsók, Tamás Szegedi

Dramaturg: Tímea Éva Bogya

Music: Dávid Varga and István Babindák

Set: Péter Gyenei

Photo: Zsófia Sivák

Bérlet ár: 15.000 ft

BÉRLETVÁSÁRLÁS

A bérlet a VI. Roma Hősök Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál minden előadására érvényes. Az előadásokról ITT tájékozódhatsz!

Jegyár: 4000 Ft

Nyugdíjas/diák/pedagógus kedvezményes jegy: 3000 Ft

terézvárosi lakosoknak: 2000 Ft

Jegyvásárlás a jegy.hu-n és az Eötvös10 jegypénztárában az alkalom előtt. (A kedvezményes jegyeket csak a jegypénztárban lehet megvásárolni, a kedvezményre jogosító igazolvány felmutatásával.)

JEGYVÁSÁRLÁS

Információ: Artner Szilvia, Gyergyák Katalin, +36-1-690-0974; artner.szilvia@eotvos10.hu, gyergyak.kati@eotvos10.hu

 

 

Részletek

Dátum:
11.29
Időpont:
19:00-20:30
Esemény kategóriák:
,

Helyszín

Eötvös u 10
Budapest, 1067 Magyarország
Scroll to Top

 Kedves Vendégeink!

Az Eötvös10 Művelődési Ház június 9-én, vasárnap, a választás napján szavazóhelyiségként funkcionál. Ezen a napon nem lesznek programok a házban, a kiállítások sem látogathatóak! Megértésüket köszönjük!

Sweet 90s multikulti farsang az Eötvös10-ben

Február 3. 20.30

Tisztelt érdeklődők!

Ma esti, december 7-i LEHETETLEN – Hajnóczy Soma estünk betegség miatt elmarad! Megértésüket köszönjük!