Keresés
Close this search box.
Keresés
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

ELMARAD! Utcáról utcára – „A Kölcsey” mint alma mater: diákok és tanárok

07.10 18:00-19:00

Tisztelt Érdeklődők!
A korábban július 10-re meghirdetett Utcáról utcára: „A Kölcsey” mint alma mater” programunk technikai okok miatt elmarad.
Megértésüket köszönjük!

 

Helyszín: a Kölcsey Ferenc Gimnázium udvara (VI., Munkácsy Mihály u. 26.)

 

„A Kölcsey” mint alma mater: diákok és tanárok

Katona Csaba történész és Cserna Antal színművész előadása

Ha azt mondjuk: „a Kölcsey”, mindenki tudja, hogy nem a Himnusz költőjéről, hanem a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumról beszélünk. A 19. század vége óta a főváros, közelebbről Terézváros oktatását szolgáló intézmény létezése bő egy és negyed százada alatt számos kiváló tanáregyéniséget tudhatott a magáénak, s még annál is több ismertté vált, komoly karriert befutó diák sorsát formálta karakteres szellemiségével. Az előadáson a gimnázium történetének egy-egy epizódját jeles diákjai példáival és számos irodalmi idézettel mutatjuk be.

 

Katona Csaba történész, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára munkatársa

Pályájának kezdetétől a magyarországi társadalom- és kultúrtörténettel foglalkozott: mit ettek, mit viseltek, hogyan éltek a Kárpát-medencében az elmúlt évszázadokban. Háttere és a sörök szeretete egyenes utat mutattak afelé, hogy 2008-tól rendszeresen publikál, konferenciázik és stand-upol a sör (főleg) hazai történetéről és más témákról egyaránt. Élvezetes előadói stílusa miatt az Eötvös10 programjaira is rendszeresen hívjuk előadónak: a Hatker hatkor klub, ill. a helytörténeti séták állandó vezetője, de vezetett már március 15-i történelmi sétát is, tartott előadást a kerületi gimnazistáknak az 56-os és az 1848-as forradalomról is, és szívesen hívjuk egyéb rendezvényeinkre is, mint pl. a Terézváros napja vagy az Utcáról utcára c. sorozatunk mai programja.

 

Részletek

Dátum:
07.10
Időpont:
18:00-19:00
Esemény kategóriák:
,

Helyszín

Kölcsey Ferenc Gimnázium
Munkácsy Mihály u. 26.
Budapest,
Scroll to Top

 Kedves Vendégeink!

Az Eötvös10 Művelődési Ház június 9-én, vasárnap, a választás napján szavazóhelyiségként funkcionál. Ezen a napon nem lesznek programok a házban, a kiállítások sem látogathatóak! Megértésüket köszönjük!

Sweet 90s multikulti farsang az Eötvös10-ben

Február 3. 20.30

Tisztelt érdeklődők!

Ma esti, december 7-i LEHETETLEN – Hajnóczy Soma estünk betegség miatt elmarad! Megértésüket köszönjük!