Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Út a kiállítóterek, múzeumok világába: Múzeumpedagógiai foglalkozások képolvasási gyakorlatokkal iskolás csoportoknak

10.09 09:00-10:00

|Ismétlődő Esemény (Az összes)

One event on 09.25 at 09:00

One event on 10.02 at 09:00

One event on 10.09 at 09:00

One event on 10.16 at 09:00

One event on 11.13 at 09:00

One event on 11.20 at 09:00

One event on 11.27 at 09:00

One event on 12.04 at 09:00

One event on 12.11 at 09:00

One event on 01.15 at 09:00

One event on 01.22 at 09:00

Hogyan legyünk befogadó fogyasztói a képzőművészetnek, és miért lehet a megszerzett tapasztalat hasznos számunkra a jövőben?

Élményalapú foglalkozásainkon párbeszédet kezdeményezünk a kiállított munkákkal, ismerkedést a művészettel, amelyhez mindenki számára befogadható és érthető kontextust teremtünk.

A különböző korosztályok igényeit figyelembe véve, a kiállítótérben sokoldalú, izgalmas lehetőségeket kínálunk a fiataloknak ahhoz, hogy ismereteket szerezhessenek a világról, a társadalomról, magukról és másokról. Foglalkozásaink a vizuális fejlődésen túl az egyéni és a szociális fejlődés lehetőségét is segítik. Mindehhez eszközként használjuk az aktuális kiállítás munkáit, a vizuális nevelés módszereit, a játékot és nem utolsósorban a történetmesélést.

A művészetpedagógia utat kínál a pedagógusoknak: lehetőséget nyújt arra, hogy a megszokottól eltérő környezetben lássák tanítványaikat. A diákok olyan reakcióit, ismereteit, informális tudását fedezhetik fel, melyek megtapasztalására iskolai keretek között nem lenne lehetőségük. A művészetpedagógia nem kizárólag, és nem elsősorban a művészeti oktatás része, a módszer minden képzési terület kompetenciáinak fejlesztésében hasznos. Az itt megszerzett élmények és tudás saját pedagógiai munkájuk szolgálatába állítható, szerves részévé válhat az iskolai interdiszciplináris ismeretek elmélyítésének.

A fiatalok is profitálnak az új helyzetből: lehetőséget kapnak az elvont gondolkodás és az új információk beépítésének gyakorlására, szubjektív látásmódjuk kialakítására, a kooperációs és érvelő készség gyakorlására, a képi látás fejlesztésére, a kreatív gondolkodásra, és alkalomadtán mindezt vizuális alkotásban is megjeleníthetik.

 

 

Első körben 12 hétfőt jelöltünk ki 2023. szeptembertől 2024. január végéig egy-egy 90 perces kreatív múzeumpedagógiai foglalkozással. Ha lesz elég jelentkező, akkor szeretnénk a sorozatot folytatni.

 

A foglalkozásokat általános iskolásoknak ajánljuk.

A foglalkozások kezdési időpontja: 9.00 és 10.00 óra között (egyeztetés alapján)

A foglalkozások időtartama: 90 perc/alkalom

A sorozatot Schopp Ildikó múzeumpedagógus vezeti.

A foglalkozások ára: 500 Ft/fő/alkalom (kísérőknek ingyenes)

A jelentkezés módja: emailben, Gyergyák Katinál: gyergyak.kati@eotvos10.hu

 

A múzeumpedagógiai foglalkozások tervezett dátumai:

szeptember 18., hétfő

szeptember 25., hétfő

október 2., hétfő

október 9., hétfő

november 13., hétfő

november 20., hétfő

november 27., hétfő

december 4., hétfő

december 11., hétfő

január 15., hétfő

január 22., hétfő

 

 

Schopp Ildikó múzeumpedagógus bemutatása:

 

Szociálpedagógus végzettséggel rendelkezik, 2011 óta dolgozik művészetpedagógusként és múzeumpedagógusként. Foglalkozásokat ír óvodai és iskolai csoportok számára, amelyek segítik a modern, kortárs és jelenkori képzőművészeti alkotások befogadását és felfedezését. Emellett olyan önismereti fókuszú programokat is kifejleszt, amelyek támogatják a személyiség fejlődését fiatalok és felnőttek számára. Néhány éve a Műcsarnokban dolgozik, ahol a Művészetpedagógiai útikalauz pedagógusoknak, pedagógus hallgatóknak című sorozatával is igyekszik népszerűsíteni a művészettel való nevelést.

2012 óta tagja a Függőkert MKI csoportnak, amely kortárs művészetközvetítéssel foglalkozik. 2022-ben elnyerte a Ludwig Múzeum ART-Transfer díját, amely komoly szakmai elismerést jelent.

Sok tapasztalattal és szakmai hozzáértéssel rendelkezik a művészetpedagógia területén. Szenvedélye a művészet, és annak terjesztése, és mindig arra törekszik, hogy inspiráló és érdekes élményt nyújtson a résztvevőknek.

 

 

Kiállítások:

 

Tökéletesen más, másként tökéletes – az Autistic Art kiállítása

  1. szeptember 30-ig

 

Az autizmus világa a kortárs művészetben

Az Eötvös10 az Autistic Art Alapítvánnyal közösen kiállítást szervez, melynek bevételéből 11 autista lakóotthon működését és fenntartását kívánja támogatni. Céljuk, hogy egy napon minden autista ember, aki önálló életvitelre nem képes, lakóotthonba kerülhessen. Az otthonokban kiszámíthatóságra, fejlesztő terápiára, kortársak barátságára és még talán szerelemre is lelhetnek. A 11 otthonból 6-ban működtetnek rajzfoglalkozást, és ennek eredményeképpen már 15 ezer alkotás van a birtokukban. Ezekkel a képzőművészeti alkotásokkal akárcsak Te, ők is értéket kívánnak teremteni.

 

Az Eötvös10 és az Autistic Art közös projektje hidat alkot, párbeszédet indít az autista emberek és a nem autista emberek között. A művészet összeköt bennünket, a művészet lehetőséget teremt.

A kiállítás szeptember 30-ig látogatható az Eötvös10 3. emeleti Kamaraszínházának előterében

A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások lehetséges dátumai:

 szeptember 18., hétfő

szeptember 25., hétfő

 

 

Az enyészet szépsége

Hullan Zsuzsa fotókiállítása

  1. szeptember 14-től október 1-ig

 

A görög múzsák heten vannak, és a színház múzsája ott sorakozik a többi között. Hiányzik viszont a fotográfia múzsája, ami fiatal művészet, múzsája pedig készülődőben van. De előre küldte hírnökét, Hullan Zsuzsát. Először az ablakaival kopogtatott. Meghallgatásra is talált. De most már dörömböl. Képbe fogalmazza az elmúlást, a természet adta formákat, keresi az embert és keresi önmagát. Fotográfia múzsája lépj elő! Kitárva az ajtó, az ablak, engedd, hogy gyönyörködhessünk benned!

                                                                                                                            KELETI ÉVA

 

„A második önálló kiállításom témája egy olyan régi szerelem, ami gyerekkoromból ered, és oda is repít vissza. Mindig érdekeltek az elhagyott, titkokkal teli helyek. Kicsi koromban, amikor csak tehettem, felmásztam nagyszüleim házának padlására, és a poros gerendák alatt kincsnek láttam minden fellelt kacatot, mert tele voltak titokkal, és meséltek nekem. Elképzeltem, hogy a szétmálló, leszakadt fülű kosarakban, szorgos kezű őseim hogyan hordták hajdan a kukoricát, a répalevelet. A lepattogzott zománcú kannában hogyan gőzölgött a frissen fejt tej, hogyan gőgicsélt a rácsos ágyban a kisbaba, és ki lapozta az újságot, mikor nem volt éppen munka. Azok a rég elfeledett tárgyak megőrizték azoknak az embereknek energiáit, akikkel ugyan soha nem találkoztam, de ott a padláson velem volt az emlékük.

Színész vagyok, arról szól a hivatásom, hogy elképzelem, milyen élete van annak az embernek, akinek a bőrébe bújok, mesélek arról, ahogy gondolkodik, beszél, cselekszik. Amikor a képeimen látható helyeken járok, ugyanígy elképzelem, milyen lehetett, amikor még emberek éltek, dolgoztak ott. A falak milliárdnyi szívdobbanást őriznek, és ha jól figyelek, olykor hallom is. Néha szomorú leszek, amikor csodás épületeket, jobb napokat látott csarnokokat, hajdan élettel teli termeket látok, de amikor elkattintom a fényképezőgépemet, az a szándék vezérel, hogy ezek a szépségek legalább egy-egy fotón megmaradjanak. Ezek a helyek ugyanis az enyészeté lesznek, mert ahonnan az ember elmegy, ott megállíthatatlanul elkezdi visszavenni a természet azt, ami az övé. Az üzemcsarnokban kinő a páfrány, a falakra felfut a vadszőlő, az ajtón az ember helyett a borostyán kér bebocsátást. Talán azért szeretem ezeket az elhagyatott helyeket, mert ugyanazt érzem, mint kicsi lány koromban, nagymamám padlásán, amikor a múlt és a jelen összekapcsolódott. Ha bármelyik képem előcsalogat valamilyen emléket, gondolatot, boldogan olvasnám a vendégkönyvben.”

 

HULLAN ZSUZSA

 

A kiállítás október 1-ig látogatható az Eötvös10 Művelődési Ház pincegalériájában.

 

A múzeumpedagógiai foglalkozások lehetséges dátumai:

szeptember 18., hétfő

szeptember 25., hétfő

 

 

TIÉD ITT A TÉR az E10 aulájában

A Hunyadi téri, nyári gyerekprogramon készült alkotások kiállítása

  1. szeptember 12-től október 3-ig

 

A téren játszottunk, alkottunk vagy csak jól éreztük magunkat, de ami a legfontosabb: együtt voltunk. Ebben a közösen eltöltött időben izgalmas, számunkra kedves és mókás művek születtek. Az aulában bemutatandó alkotásokkal, fotókkal az a célunk, hogy lássátok: milyen jó dolgokat csináltunk a téren.

 

A kiállítás október 3-ig látogatható az Eötvös10 Művelődési Ház aulájában.

 

A múzeumpedagógiai foglalkozások lehetséges dátumai:

szeptember 18., hétfő

szeptember 25., hétfő

 

 

Szubjektív

Keleti Éva fotókiállítása

 

„Eltelt egy év, és ahogy azt tavaly ilyenkor megígértem egy teljesen új kiállítással jelentkezem. Sok minden történt ezalatt az egy év alatt, de büszkén jelenthetem, itt vagyok, és itt vannak a képek is. Közel hetven fotó, több mint negyven személy. Azt gondolom, nem lehet okom panaszra. Miért Szubjektív lett a kiállítás címe? Két okból is. Régóta él bennem, hogy megvalósítsam: úgy fotózom le a szereplőimet, ahogy én látom őket, amit én gondolok róluk. Most jött el az ideje, hogy megvalósítsam ezt az álmom, talán most lettem elég bátor ahhoz, hogy megtegyem…”

 

 

  1. október 6-tól november 1-ig

 

A kiállítás november 1-ig látogatható az Eötvös10 Művelődési Ház pincegalériájában.

 

A múzeumpedagógiai foglalkozások lehetséges dátumai:

  1. október 9., hétfő

 

 

„Kezeslábas” – hatalmas kezek és lábak a magyar plakátművészek alkotásain

  1. október 10-től november 26-ig

 

Vannak motívumok, amikhez mintha ösztönösen vonzódnának a plakátgrafikusok. Koroktól és stílusoktól függetlenül örök, hogy szeretnek nagy kezeket és lábakat a kompozíciójuk középpontjává tenni. Kezeslábas tárlatunkon ezekből vonultatunk fel két tucatnyit az elmúlt évtizedek alkotásaiból. A hol játékos, hol erotikával átszőtt munkák alkalmat adnak arra is, hogy felvonultassuk az 50-es évek végétől a 80-as évek végéig tartó korszak legjobb plakátgrafikusait, akiknek a láb mindig kéznél volt.

 

A kiállítás november 26-ig látogatható az Eötvös10 Művelődési Ház 3. emeleti Kamaraszínházának előterében

 

A múzeumpedagógiai foglalkozások lehetséges dátumai:

november 13., hétfő

november 20., hétfő

 

 

A világ, ahogy mi látjuk

Az Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészeti Iskola kiállítása

  1. október 13-tól 2024. április 16-ig

 

Az Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészeti Iskola 1999 óta dolgozik egy leszakadó térségben, Hajdú-Bihar megyében, Berettyóújfalu környékén. Komplex esélyteremtő munkájukban fontos helyet foglal el a művészettel nevelés. Sajátos módszertanukkal, ami gyermekközpontú, hátránykompenzáló és szociális kompetenciafejlesztő fókusszal dolgozik, évente 600 gyereket fejlesztenek, zömük hátrányos helyzetű. Az Igazgyöngy nemzetközi szinten is elismert gyermek képzőművészeti műhely, módszertanukat egyre többen alkalmazzák itthon és a határon túli magyar iskolákban is. Céljuk, hogy az alkotás jótékony hatásával támogassák minden gyermek kiteljesedését.

 

A kiállítás 2024. április 16-ig látogatható az Eötvös10 Művelődési Ház aulájában

 

A múzeumpedagógiai foglalkozások lehetséges dátumai:

november 13., hétfő

november 20., hétfő

november 27., hétfő

december 4., hétfő

december 11., hétfő

január 15., hétfő

január 22., hétfő

 

 

 

A 2023. évi Searching for T-Art díjasok kiállítása a Magyar Festészet Napja alkalmából

  1. október 19-től november 8-ig

 

A T-Art Alapítvány több mint 30 éve dolgozik azon, hogy minél több emberrel megismertesse a kortárs művészetet, segítse annak befogadását. Az elmúlt években kiemelten fontos célcsoportjuk lett a fiatal korosztály, mind a művészek, mind a közönség szempontjából. A fiatal művészek frissessége, gondolkodásmódjuk, a világról adott reflexióik újfajta nézőpontot adhatnak, elgondolkodtathatják a látogatót, és könnyen megindíthatnak egyfajta kommunikációt a mű és a befogadó között. A Searching for T-Art projekt keretében az alapítvány kuratóriuma (Garami Gréta, Lévay Jenő, Szurcsik József, Tenk Dóra és Verebes György) minden évben kiválaszt három fiatal képzőművészt, akiket egy kiállítási lehetőséggel támogat. Idén ez a kiállítás a Magyar Festészet Napja programsorozat keretein belül valósul meg az Eötvös10-ben.

A kiállítást megnyitja: Révész Emese művészettörténész

 

A kiállítás előzetes bejelentkezéssel november 8-ig látogatható az Eötvös10 Művelődési Ház első emeleti galériájában

 

Az iskolai múzeumpedagógiai foglalkozások lehetséges dátumai:

  1. október 16., hétfő

 

 

BP150 alkalmából

Budapest 17 szemmel (munkacím)

A Szebeni Műhely Fotográfiai Alkotócsoport kiállítása

  1. november 9-től november 26-ig

Megnyitó: 2023. november 8. 18.00

 

A kiállítás november 26-ig látogatható az Eötvös10 Művelődési Ház pincegalériájában.

 

Az iskolai múzeumpedagógiai foglalkozások lehetséges dátumai:

november 13., hétfő

november 20., hétfő

 

BP150 alkalmából

Kiállítás a Konyharegék (munkacím) című könyv fotóiból

A kiállítás megtekinthető: 2023. november 18-tól december 3-ig

 

A kiállítás előzetes bejelentkezéssel december 3-ig látogatható az Eötvös10 Művelődési Ház első emeleti galériájában

 

Az iskolai múzeumpedagógiai foglalkozások lehetséges dátumai:

  1. november 20., hétfő
  2. november 27., hétfő

 

 

Rivaldafényben – híres magyar grafikusok legendás színházi plakátjai 

  1. november 30-tól 2024. január 21-ig

 

Az utcai plakát mulandó alkotás, a kiragasztásával meg is kapja a halálos ítéletét, és az utókor többnyire csak azokat tudja megőrizni, amelyeket nem használtak fel az eredeti céljukra. Közülük is mostohább a sorsa a színházi plakátoknak, amelyekből a filmes társaiknál kevesebb készült, és ezért kevesebb is maradt meg. De amelyiknek sikerült, az a moziplakátokhoz hasonlóan képes megmutatni a magyar plakátművészek nagyszerűségét. Tárlatunk éppúgy megidézi a nagy színházak legendás előadásait, mint a vidéki játszóhelyek és fővárosi varieték világát.

 

A kiállítás január 21-ig látogatható az Eötvös10 Művelődési Ház 3. emeleti Kamaraszínházának előterében

 

Az iskolai múzeumpedagógiai foglalkozások lehetséges dátumai:

december 4., hétfő

december 11., hétfő

január 15., hétfő

 

Meseillusztráció-kiállítás (Mikulás és Karácsony témában) a Pagony Könyvkiadóval

  1. december 3-tól december 31-ig

 

A kiállítás december végéig látogatható az Eötvös10 Művelődési Ház pincegalériájában

Az iskolai múzeumpedagógiai foglalkozások lehetséges dátumai:

december 4., hétfő

december 11., hétfő

 

Nagy Imre Gyula festőművész kiállítása

  1. december 8-tól december 31-ig

 

A kiállítás előzetes bejelentkezéssel december 31-ig látogatható az Eötvös10 Művelődési Ház első emeleti galériájában

 

Az iskolai múzeumpedagógiai foglalkozások lehetséges dátumai:

  1. december 11., hétfő

 

Drabik István szobrász és Holpert Simon keramikus kiállítása (szobrok, rajzok, kerámiák, fotók)

  1. január elejétől végéig

 

A kiállítás január végéig látogatható az Eötvös10 Művelődési Ház pincegalériájában

 

Az iskolai múzeumpedagógiai foglalkozások lehetséges dátumai:

január 15., hétfő

január 22., hétfő

Részletek

Dátum:
10.09
Időpont:
09:00-10:00
Esemény kategória:
Esemény címkék:
,

Helyszín

Eötvös u 10
Budapest, 1067 Magyarország
Scroll to Top

Sweet 90s multikulti farsang az Eötvös10-ben

Február 3. 20.30

Tisztelt érdeklődők!

Ma esti, december 7-i LEHETETLEN – Hajnóczy Soma estünk betegség miatt elmarad! Megértésüket köszönjük!