Keresés
Close this search box.
Keresés
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

BETELT! Művészek, történetek, avagy művészettörténet másképp – Dr. Bellák Gábor művészettörténész, igazságügyi festményszakértő előadás-sorozata

10.20 18:00-19:00

Tisztelt nézőink! Október 20-i előadásunkra minden jegy elkelt. A novemberi és decemberi előadásokra még van lehetőség jegyet vásárolni! 

 

A négyrészes előadás-sorozat középpontjában a művészek állnak. A különcök, a zsenik, az őrültek vagy éppenséggel a polgári napirend szerint dolgozó alkotók. Nem maradnak ki a hamisítók sem, s ennek kapcsán a legtipikusabb hamisítványtípusokról is szó fog esni, s természetesen mindezt a művészetek és a hamisítványok történetébe ágyazva. Végül pedig a művészettörténetben megjelenített tipikus női szerepekről lesz szó, különös hangsúllyal az olyan nagy női alkotókon, mint Artemisia Gentileschi vagy Tamara Lempicka.

  1. szeptember 19., kedd 18.00

Bohémek, polgárok, tudósok és amatőrök – művésztípusok

Az előadás a művészek négyféle típusát mutatja be. Természetesen a típusok hajszálpontosan nem választhatóak el egymástól, de az biztos, hogy egy bohém

művésztől mi sem áll távolabb, mint a polgári józanság, s a tudományos precizitással dolgozó alkotót is nehéz összevetni egy naiv művésszel. És mégis, a maguk módján mindannyian lehetnek zseniálisak.

 

  1. október 20., péntek 18.00

Őrület vagy zsenialitás?

Gyakran halljuk a közhelyszerű megállapítást, hogy a zsenialitást csak egy hajszál választja el az őrülettől. A két dolog azonban csak annyiban hasonlítható össze, hogy a polgári, józan és fegyelmezett életmód szempontjából valóban mindkettő nehezen érthető szélsőséget képvisel. Az őrültek nem zsenik, a zsenik nem őrültek, még akkor sem, ha a művészetben számos példát találunk az úgynevezett „őrült zsenik”-re.

 

  1. november 6., hétfő 18.00

Hamisítók és hamisítványok – Avagy valóban a rossz festőkből lesznek a hamisítók?

A hamisítás története nem a művészetek történetével egyidős, hanem a műgyűjtés történetével. Az előadás áttekinti a hamisítástörténet nagy korszakait, fontos mestereit, és szó lesz a legjellegzetesebb hamisítványtípusokról is, beleértve napjaink újabban készült hamisítványait is.

 

  1. december 4., hétfő 18.00

Nimfák, múzsák, családanyák – Női szerepek a művészetben

A művészet történetének valahol a legelején egy nő áll: a willendorfi Vénusz. Az istennőből később anyák, hetérák, szentek és múzsák lettek. A művészettörténetben ábrázolt női szerepek szépen világítanak rá a nők társadalomban elfoglalt helyére, a velük kapcsolatos elvárásokra és elképzelésekre. Az olyan zseniális festőnők pedig, mint Artemisia Gentilsechi, Elisabeth Vigée-Lebrun vagy Tamara Lempicka koruk legfontosabb emberi és művészi problémáit jelenítették meg.

 

Jegyár: 1.500 Ft, terézvárosi lakosoknak: 750 Ft

Jegyvásárlás az Eötvös10 jegypénztárában és a jegy.hu-n (A kedvezményes jegyeket csak a helyszínen, a kedvezményre jogosító igazolvány felmutatásával lehet megvásárolni.)

JEGYVÁSÁRLÁS

Információ: Gyergyák Kati +36-1-690-0974; gyergyak.kati@eotvos10.hu

Részletek

Dátum:
10.20
Időpont:
18:00-19:00
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
, , ,

Helyszín

Eötvös u 10
Budapest, 1067 Magyarország
Scroll to Top

 Kedves Vendégeink!

Az Eötvös10 Művelődési Ház június 9-én, vasárnap, a választás napján szavazóhelyiségként funkcionál. Ezen a napon nem lesznek programok a házban, a kiállítások sem látogathatóak! Megértésüket köszönjük!

Sweet 90s multikulti farsang az Eötvös10-ben

Február 3. 20.30

Tisztelt érdeklődők!

Ma esti, december 7-i LEHETETLEN – Hajnóczy Soma estünk betegség miatt elmarad! Megértésüket köszönjük!