Keresés
Close this search box.
Keresés
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Magyar Állami Operaház – Menotti: A telefon

08.29 14:00

Gian Carlo Menotti: A telefon

Vígopera egy felvonásban, magyar nyelven

A telefonunkat állandóan bekapcsolva tartjuk, nélküle elveszettnek éreznénk magunkat, mintha kimaradnánk valamiből. Online vagyunk, jönnek az e-mailek, sms-ek, Facebook-üzenetek, és nekünk mindenre azonnal reagálnunk kell. Hova lettek a míves levelek, a szerelmi vallomások, a csendes, meghitt percek? Gyors iramban, pár szóban el tudunk intézni fontos ügyeket, pörög a világ.

Egy fiú szerelmet akar vallani egy lánynak. Szép, romantikus operatéma. Csakhogy a lánynál ott a telefon. És ha csörög, fel kell venni. Ez nem kérdés. Menotti 1947-es egyfelvonásos operája a bemutató idején bájos tréfa volt. Mára egy kortünet tragikomikus látlelete: a mobilkommunikáció átírta a világunkat, és új jelentésrétegeket adott a műnek is. Előadásunk egy mai nagyváros forgatagába helyezi a történetet, így nem csupán két emberről mesél, hanem arról a generációról, amely telefonon, e-mailen és közösségi portálokon éli életét, miközben lassan elfelejt a másik ember szemébe nézni. Kamaraopera kortárs fizikai színházi elemekkel és (talán) happy enddel.

L’amour à trois.

A G. Schirmer, INC. kiadóval és jogtulajdonossal kötött megállapodás alapján.

Alkotók

Szövegíró: Gian Carlo Menotti

Magyar szöveg: Huszár Klára

Rendező: Almási-Tóth András

Rendezőasszisztens: Mányik Albert

Díszlettervező: Nikon One

Jelmeztervező: Lisztopád Krisztina

Koreográfus: Pataky Klári

Fotó: Ligeti Edina

Szereposztás

Lucy: Sáfár Orsolya

Ben: Erdős Attila

A telefon: Csémy Balázs

Cselekmény

Ben elutazása előtt meglátogatja szerelmét, Lucyt, és titkon nagy dologra készül: meg akarja kérni a lány kezét. A nagy pillanatban azonban rendre megcsörren a telefon, szerelme pedig hosszasan csacsog rajta. Ben elkeseredésében még a telefonkábelt is megkísérli elvágni, de a nagy kérdést végül mégsem sikerül feltennie: muszáj indulnia, hogy elérje a vonatát. Távozása után nem sokkal Lucynél újra csörög a telefon: Ben az, egy fülkéből telefonálva kéri meg végül szerelme kezét, aki boldogan mond igent. Szerelmi duett – a telefonon keresztül.

Kritikai visszhang

„A kétszemélyes darab néhány táncossal és egy sétálgató telefonnal kiegészülve igen szórakoztató, és az okostelefonok idején nagyon is aktuális szórakozást jelent.”

Wolfgang Kutzschbach, Das Opernglas

A részvétel díjtalan.
A rendezvény helyszínén kizárólag koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő 18. életévét be nem töltött személy tartózkodhat. Belépéshez védettségi és személyi igazolvány felmutatása szükséges.

Részletek

Dátum:
08.29
Időpont:
14:00
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:

Helyszín

TE! Nagyszínpad
Kodály körönd
Budapest, 1067 Magyarország
Scroll to Top

 Kedves Vendégeink!

Az Eötvös10 Művelődési Ház június 9-én, vasárnap, a választás napján szavazóhelyiségként funkcionál. Ezen a napon nem lesznek programok a házban, a kiállítások sem látogathatóak! Megértésüket köszönjük!

Sweet 90s multikulti farsang az Eötvös10-ben

Február 3. 20.30

Tisztelt érdeklődők!

Ma esti, december 7-i LEHETETLEN – Hajnóczy Soma estünk betegség miatt elmarad! Megértésüket köszönjük!