Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

MINDEN JEGY ELKELT! Hatker hatkor – helytörténeti klub: A Király utca “görbe” szemmel

03.12 18:00-19:00

Előadó: Görbe Márk művészettörténész

A Király utca a „pesti utcák nagyapja”, és történelme alapján valóban megérdemli ezt a Krúdy Gyula által adományozott titulust. Az egykori városszéli dűlőút ma a város központi magjához tartozik, és az egyik legnépszerűbb turisztikai látnivalónak számít a külföldi fiatalok körében. Házai is magukon őrzik közel két évszázad nyomait – a klasszicizmustól a modernizmusig mindegyik stílus képviselteti magát. Mennyi mindenről mesélhetnének ezek az épületek, milyen neves személyek fordultak meg falaik között, és hány jeles eseménynek szolgáltak helyszínéül.

A vetített képes előadásban ennek is megpróbálunk utánajárni, de szó esik még az Anker-palotáról, mely a tervező eredeti szándéka szerint lett ilyen ronda, a Három Rózsa Házról, mely a pesti copf építészet egyetlen megmaradt példája és a Prandtner-házról, ahol puttók tucatjai dolgoznak serényen a 19. század óta. De olyan rejtélyekre is megpróbálunk választ találni, hogy miért vesztette el a fejét a Pekáry-ház sárkánya, vagy miért vannak azték szörnyek a Seidl-ház homlokzatán, illetve miért örvendett olyan népszerűségnek az utcában a Sauwirth („Disznógazda”) kocsma, mely „összefoglalása volt minden disznóságnak”.

A Király utca érdekességeit bemutató virtuális sétát pedig az egykori Király Színháznál zárjuk, mely Rémi Mulató néven egykoron a főváros egyik legrangosabb szórakoztatóintézménye volt. Tartsanak velünk!

 

Jegyár: 1.000 Ft, terézvárosiaknak: 500 Ft, tagsági kártyával: ingyenes

Jegyvásárlás az Eötvös10 jegypénztárában és a jegy.hu-n (A kedvezményes jegyeket csak a helyszínen, a kedvezményekre jogosító igazolvány felmutatásával lehet megvásárolni.)

JEGYVÁSÁRLÁS

 

A 2024-es helytörténeti tagsági kártya megvásárolható az Eötvös10 jegypénztárában.

Ára: 8.000 Ft/év        terézvárosiaknak: 4.000 Ft/év

A tagsági kártya ingyenes részvételre jogosít az év során minden (össz. 10) helytörténeti előadáson és a férőhelyek függvényében 3 helytörténeti sétán.

Információ: Szebellédi Erzsébet +36-1/690-0995; szebelledi@eotvos10.hu

(Fotó: Budapest Főváros Levéltára_Klösz György fényképei)

Részletek

Dátum:
03.12
Időpont:
18:00-19:00
Esemény kategóriák:
,

Helyszín

Eötvös u 10
Budapest, 1067 Magyarország
Scroll to Top

Sweet 90s multikulti farsang az Eötvös10-ben

Február 3. 20.30

Tisztelt érdeklődők!

Ma esti, december 7-i LEHETETLEN – Hajnóczy Soma estünk betegség miatt elmarad! Megértésüket köszönjük!