Események betöltése

« Összes Események

Childhood memories – Patrick Murakami festőművész kiállítása

04.19 17:00-07.31 17:00

Megnyitó: 2024. április 19., péntek 17.00

Patrick Murakami 1998-ban Japánban született, japán-magyar pop art festőművész, aki Japánban és Magyarországon él és alkot. Műveiben leginkább filozófiai és mitológiai elemeket használ. Meghatározó számára az individuális világnézet kifejezése. Az alkotás számára kritikus tervezés és tanulás folyamata. A műveiben használt szimbólumok mondanivalója összetett és mélységében bonyolult. Színhasználata figyelemfelkeltő, provokatív ugyan, de összességében harmonikus megjelenésű. Stílusa a szabályokon kívül eső pop art képzőművészeti irányvonalat képviseli. A magyar műgyűjtők gyakorta emlegetik a „magyar Basquiat-nak”.

 

„Childhood memories” by Patrick Murakami

A Childhood memories kiállítás fő célja az adományozás, melynek révén támogatja és segíti azokat a rászoruló gyermekeket, akiknek kevés az esélyük a társadalmi integrációra és az oktatáshoz való hozzáférésre, valamint, hogy felhívja a figyelmet az UNICEF munkájára és fontosságára a világ gyermekei jövőjének előmozdításában.

Murakami fontosnak tartja a társadalmi elhivatottságot, az esélyegyenlőséget és a szabadságot, valamint azt, hogy a sikeréből anyagi támogatást nyújtson azon társadalmi rétegek számára, akiknek kiemelten fontos az oktatási integráció, a lehetőségek biztosítása, ezért minden kiállításán kiemelt szerepe van az adományozásnak.

A művész a Childhood memories kiállítás „CREO” című alkotásának teljes összegét az Unicef-nek adományozza, rászoruló gyermekek részére, a szegénység csökkentésére és a hátrányos helyzetű gyermekek támogatására. A művész úgy véli, hogy az oktatáshoz való egyenlő hozzáférés egy olyan eszköz, amely segít a szegénység felszámolásában, enyhíti a társadalmi egyenlőtlenségeket.

Murakami – a PANIM Innováció Menedzsment Kft. önkéntes közösségsegítő akciójának keretén belül – a kiállításból további egy nagyméretű festményt adományoz a székesfehérvári Befogadlak Baptista Gyermekotthon számára, ahol a pályázat- és projektmenedzsmenttel foglalkozó vállalkozás több közösségi teret fog kifesteni a gyerekek számára. A mű a Gyermekotthon színháztermét fogja díszíteni. Murakami és a cég közös vállalásával arra biztatják a művészeket és a vállalkozásokat, hogy fogjanak össze és társadalmi munkában segítsék a rászoruló közösségek fejlődését és életminőségük javítását.

Ez a kiállítás egy olyan kivételes rendezvény, melynek központi célja az emlékek újjáélesztése és az öröm megosztása, melyben a gyerekek és felnőttek egyaránt megtalálhatják az inspirációt és szórakozást. Murakami nemcsak az alkotásai iránt érdeklődő felnőtteknek, hanem kifejezetten a gyerekekre összpontosítva hozta létre alkotásait, hogy élményeket nyújtson számukra, inspirálja őket, valamint lehetőséget teremtsen a híres művészeti alkotások megismerésére, a művészetek világának felfedezésére.

Murakami a kiállított képeken a gyermekkorát színesebbé tevő meséket dolgozott fel, olyan jól ismert műalkotásokkal kombinálva, amelyek ikonikus részei a kultúránknak, ezzel mélyebb kapcsolatot teremtve a nézők és az alkotások között, és új értelmezési lehetőségeket kínálva a művészet iránt érdeklődőknek.

A fiatal látogatók felé azzal a céllal közvetíti mondanivalóját, hogy a meseikonok és a híres műalkotások ötvözetén keresztül, az új köntösbe bújtatott eredeti műalkotásokhoz tartozó információkat könnyebben megjegyezhetik a gyerekek, és ezáltal felkeltheti bennük a művészetek iránti érdeklődést, hogy megnyissa előttük a képzőművészet kapuit, és elvarázsolja őket a művészi kifejezés számtalan lehetőségeivel.

Murakami terve az, hogy a felnőtt látogatóknak egy varázslatos utazást kínáljon a gyermekkor emlékeibe és képzeletébe. Bízik benne, hogy a látogatók felismernek egy-egy ismerős gyerekkori kedvencet és újraélhetik gyermekkoruk mesékhez kapcsolódó pozitív élményeit, elvonva magukat a hétköznapi gondoktól.

Ez a kiállítás az emberi életkorszak egy olyan szegmensét szeretné felébreszteni a felnőtt látogatókban, ahol a természetes, tiszta gyermeki én még nem volt „megrontva” a felnőtt élet hétköznapi problémáival. Ez volt az-az időszak, amikor a legtermészetesebbek voltunk, nem váltunk el a kreativitásunktól és a képzeletünktől, melyek oly sokszor elsikkadnak a mindennapi élet zajában. Ez az időszak, amikor a világ még tele volt csodákkal és lehetőségekkel, és ezeket a varázslatos pillanatokat szeretné Murakami újraéleszteni ezen a tárlaton keresztül.

 

A kiállítás július 31-ig látogatható az Eötvös10 Művelődési Ház aulájában. 

 

A kiállításokhoz kapcsolódóan iskolás csoportok jelentkezését várjuk művészetpedagógiai foglalkozásokra!

Információ: Gyergyák Kati gyergyak.kati@eotvos10.hu, 061690-0970

 

Részletek

Kezdés:
04.19 17:00
Vége:
07.31 17:00
Esemény kategória:

Helyszín

Eötvös u 10
Budapest, 1067 Magyarország
Scroll to Top

Sweet 90s multikulti farsang az Eötvös10-ben

Február 3. 20.30

Tisztelt érdeklődők!

Ma esti, december 7-i LEHETETLEN – Hajnóczy Soma estünk betegség miatt elmarad! Megértésüket köszönjük!