Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

BETELT! A szépasszonyok sugárútja – városi séta

03.08 14:00-16:00

|Ismétlődő Esemény (Az összes)

One event on 03.08 at 17:00

Tisztelt Érdeklődők, a sétára minden hely betelt!

Andrássy200

Városi séták gróf Andrássy Gyula születésének 200. évfordulója alkalmából a terézvárosi önkormányzat és az Eötvös10 szervezésében

 

A szépasszonyok Sugárútja – az Andrássy út meséi

Sétavezető: Görbe Márk művészettörténész

A séta hossza kb. 1,5 óra.

Gróf Andrássy Gyuláról nevezték el 1885-ben – annak ünnepélyes megnyitásakor – az addig Sugárútként emlegetett, elegáns palotabérházakkal és villákkal szegélyezett főútvonalat, mely ma is Budapest egyik fő látványossága. Andrássy Gyula, mint a kiegyezés korának miniszterelnöke, később az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminisztere, nagy szerepet játszott hazánk történelmében, és az ő ötlete volt ennek a nagyszabású útnak a létrehozása is. Sétánkon nemcsak személyét ismerjük meg közelebbről, hanem a nevét viselő út épületei közt sétálva megelevenednek egykori hölgyek, asszonyok és leányok árnyait is. Kőkeblű szfinxek, kariatidák, múzsák, szirének fogják utunkat kísérni, miközben szó esik Ady szeretőjéről, Lédáról, Krúdy feleségéről, „Satanelláról”, illetve még megyeri Krausz Lola néniről is, aki egykor rettegésben tartotta Budapest férfijait. A Fonciére-palota, az Operaház, a volt Balettintézet és az Oktogon házai nemcsak Andrássy nagyszabású városrendezési elképzelését tükrözik, hanem történetük segítségével felidézhető a főváros elmúlt másfél évszázadának viszontagságos történelme is.

 

A részvétel terézvárosi lakosok számára díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2023. február 21-től a szebelledi@eotvos10.hu címen a választott kezdési időpont és a jelentkezők számának (1 vagy 2 fő) megjelölésével, valamint a név és a lakóhely irányítószámának megadásával lehet.

 

Részletek

Dátum:
03.08
Időpont:
14:00-16:00
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:

Helyszín

Eötvös u 10
Budapest, 1067 Magyarország
Scroll to Top

 Kedves Vendégeink!

Az Eötvös10 Művelődési Ház június 9-én, vasárnap, a választás napján szavazóhelyiségként funkcionál. Ezen a napon nem lesznek programok a házban, a kiállítások sem látogathatóak! Megértésüket köszönjük!

Sweet 90s multikulti farsang az Eötvös10-ben

Február 3. 20.30

Tisztelt érdeklődők!

Ma esti, december 7-i LEHETETLEN – Hajnóczy Soma estünk betegség miatt elmarad! Megértésüket köszönjük!