Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

ELMARAD! A MÁV Szimfonikus Zenekar – Fiatalok zenei kalauza

06.03 15:00-16:00

Kedves Érdeklődők! Június 3-i 15.00-kor kezdődő koncertünk elmarad!

 

UNOKÁK ÉS NAGYSZÜLŐK HANGVERSENYEI

A MÁV Szimfonikus Zenekar általános iskolás gyerekeknek szóló sorozata

A MÁV Szimfonikus Zenekar 1994-ben indította útjára ifjúsági bérletét Unokák és nagyszülők hangversenyei címmel, mely azóta is nagy sikernek örvend. Ennek alapelve, hogy a gyerekek megtapasztalják, milyen gyönyörű a szimfonikus zenekari hangzás, és megismerjék a klasszikus zeneirodalom remekműveit. A befogadóképességükhöz alkalmazkodó műsorban a zene megértését szakértő műsorvezető is segíti.

2023. június 3., szombat 10.30 és 15.00

Fiatalok zenei kalauza

Purcell: Abdelazer – rondó téma

Britten: Variációk és fúga egy Purcell-témára

 

Karmester és műsorismertető: Horváth Gábor

 

A kalauz szó itt „útmutató” értelemben jelenik meg, szó szerint ez a címe annak a zeneműnek, amely a MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyén megszólal. Szerzője, Benjamin Britten (1913-1976) angol zeneszerző 1942-ben írta ezt a művet, amikor még tombolt a II. világháború. Anglia vezetői úgy gondolták, a gyerekek zenére való nevelését a nehéz körülmények ellenére is folytatni kell, ezért megbízták Brittent, hogy írjon egy olyan zeneművet, amely erre alkalmas: szép, szórakoztató, de tanulni is lehet belőle. A zenemű elkészült, bemutatták, és olyan sikeres lett, hogy azóta is gyakran szerepel felnőtt hangversenyek műsorán Variációk egy Purcell-témára címmel. Henry Purcell angol zeneszerző (1659-1695) operákat és egyéb zeneműveket írt, ezeket ma is játsszák. Egyik színpadi kísérőzenéjének egyik tétele az a Rondó, amelyet Britten kiválasztott. A koncerten először ezt a rondót hallgatjuk meg eredeti formájában, vonós hangszerek előadásában. Britten zenekari művének címe: „Variációk”, jelentése változatok. Először bemutatkozik a rondó témája, majd megismétlik a zenekar nagy hangszercsoportjai. Ezután minden egyes hangszer megkapja a maga variációját, még a hárfa is, összefoglalásul pedig ismét eljátssza a teljes zenekar.

 

Jegyár: 2.000 Ft, terézvárosi lakosoknak: 1.000 Ft

Jegyvásárlás az Eötvös10 jegypénztárában és a jegy.hu-n (A kedvezményes jegyeket csak a helyszínen, a kedvezményre jogosító igazolvány felmutatásával lehet megvásárolni.)

Információ: Gyergyák Kati +06-1-6900974; gyergyak.kati@eotvos10.hu

 

JEGYVÁSÁRLÁS

Részletek

Dátum:
06.03
Időpont:
15:00-16:00
Esemény kategóriák:
, ,
Esemény címkék:
, , ,

Helyszín

Eötvös u 10
Budapest, 1067 Magyarország
Scroll to Top

 Kedves Vendégeink!

Az Eötvös10 Művelődési Ház június 9-én, vasárnap, a választás napján szavazóhelyiségként funkcionál. Ezen a napon nem lesznek programok a házban, a kiállítások sem látogathatóak! Megértésüket köszönjük!

Sweet 90s multikulti farsang az Eötvös10-ben

Február 3. 20.30

Tisztelt érdeklődők!

Ma esti, december 7-i LEHETETLEN – Hajnóczy Soma estünk betegség miatt elmarad! Megértésüket köszönjük!