Keresés
Close this search box.
Keresés
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Máv Szimfonikus Zenekar – Unokák és nagyszülők hangversenyei

02.18 10:30-12:00

A MÁV Szimfonikus Zenekar általános iskolás gyerekeknek szóló sorozata

A MÁV Szimfonikus Zenekar 1994-ben indította útjára ifjúsági bérletét Unokák és nagyszülők hangversenyei címmel, mely azóta is nagy sikernek örvend. Ennek alapelve, hogy a gyerekek megtapasztalják, milyen gyönyörű a szimfonikus zenekari hangzás, és megismerjék a klasszikus zeneirodalom remekműveit. A befogadóképességükhöz alkalmazkodó műsorban a zene megértését szakértő műsorvezető is segíti.

 2023. február 18., szombat 15.30

FARSANGI MULATSÁG

 

Saint-Saëns: Az állatok farsangja

Vezényel: Juhász Bence

Műsorvezető: Székely Edit

A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyén Camille Saint- Saëns (1835-1921) népszerű művét, Az állatok farsangját hallhatja az ifjú közönség. A híres francia zeneszerző, nagy operák, szimfóniák, orgonaművek szerzőjének műve két zongorára és zenekarra íródott. A képzeletbeli történet arról szól, hogy az oroszlán, az állatok királya egy nagy farsangi bálra hívja meg alattvalóit. A zenemű egyes részei ezeket az állatokat jellemzik, nagyon találóan és sok humorral. Hallani lehet például a szamár iá-zását, a tyúkok kotkodácsolását, de felismerhetően ábrázolja a zene a hangtalan állatokat, például a halakat és a teknősbékát is. A nagy „buli” résztvevői között olyan vendégek is akadnak, akik nem is állatok, például az őskövületek, sőt a legkülönösebb a Zongoristák című tétel. Az egyes szereplők bemutatása után, a mű utolsó tételében gyors és vidám tánczenét hallunk, amelyben szinte eldugva, de azért felismerhetően megjelennek mindazok a szereplők, akik előzőleg egyenként bemutatkoztak.

 

Jegyár: 2.000 Ft, terézvárosi lakosoknak: 1.000 Ft

Jegyvásárlás az Eötvös10 jegypénztárában és a jegy.hu-n (A kedvezményes jegyeket csak a helyszínen, a kedvezményre jogosító igazolvány felmutatásával lehet megvásárolni.)

Információ: Gyergyák Kati


További időpontok:

2023. április 15., szombat, 15.30

HANGULATOK

Haydn: e-moll szimfónia, No. 44 – részletek

Schubert: IV. szimfónia – részletek

Vezényel: Farkas Róbert

Műsorvezető: Fenyő Gábor

A zene szavakkal nem kifejezhető érzelmeket is tud ábrázolni. A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyén azt mutatja be, hogyan. A hangversenyen Joseph Haydn és Franz Schubert egy-egy szimfóniájának részletei csendülnek fel. A szimfónia szó eredetileg azt jelenti együtthangzás, de jelent egy zeneműtípust is, egy olyan zenekari művet, amely három, vagy négy részből áll. Ennek a szimfóniának száz évvel a zeneszerző halála után adták a „Gyász” alcímet. A mű lassú tétele valóban nagyon komoly, érezhetjük szomorúnak is, az utána következő gyors tétel viszont jókedvű, mintha csak vigasztalni akarná a hallgatókat. Schubert is írt szimfóniákat, az egyiknek közülük azt a címet adta: „Tragikus”. Az olyan történeteket nevezzük tragikusnak, amelyekben valamilyen nagyon szomorú, vagy fájdalmas esemény történik. A mű első tételének hangulatára értette ezt, bár hallgatása közben inkább gondolunk valamilyen férfias küzdelemre, mint szomorúságra. A további tételek derűs jókedve vigaszt nyújt erre a szomorúságra.

Jegyár: 2.000 Ft, terézvárosi lakosoknak: 1.000 Ft

 

2023. június 3. szombat, 15.00

FIATALOK ZENEI KALAUZA

Purcell: Abdelazer – rondó téma

Britten: Variációk és fúga egy Purcell-témára

Karmester és műsorismertető: Horváth Gábor

A kalauz szó itt „útmutató” értelemben jelenik meg, szó szerint ez a címe annak a zeneműnek, amely a MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyén megszólal. Szerzője egy angol zeneszerző, Benjamin Britten (1913-1976). 1942-ben írta ezt a művet, amikor még tombolt a II. világháború, de Anglia vezetői úgy gondolták, a gyerekek zenére való nevelését a nehéz körülmények ellenére is folytatni kell és Brittent megbízták, hogy írjon egy olyan zeneművet, amely erre alkalmas: szép, szórakoztató, de tanulni is lehet belőle. A zenemű elkészült, bemutatták és olyan sikeres lett, hogy azóta is gyakran szerepel felnőtt hangversenyek műsorán Variációk egy Purcell-témára címmel. Henry Purcell angol zeneszerző (1659-1695) operákat és egyéb zeneműveket írt, ezeket ma is játsszák. Egyik színpadi kísérőzenéjének egyik tétele az a Rondó, amelyet Britten kiválasztott. A koncerten először ezt a rondót hallgatjuk meg eredeti formájában, vonós hangszerek előadásában. Britten zenekari művének címe: „Variációk”, jelentése változatok. Először bemutatkozik a rondó témája, majd megismétlik a zenekar nagy hangszercsoportjai. Ezután minden egyes hangszer megkapja a maga variációját, még a hárfa is, összefoglalásul pedig ismét eljátssza a teljes zenekar.

Jegyár: 2.000 Ft, terézvárosi lakosoknak: 1.000 Ft

Jegyvásárlás az Eötvös10 jegypénztárában és a jegy.hu-n (A kedvezményes jegyeket csak a helyszínen, a kedvezményre jogosító igazolvány felmutatásával lehet megvásárolni.)

Információ: Gyergyák Kati +06-1-6900974; gyergyak.kati@eotvos10.hu


JEGYVÁSÁRLÁS

Részletek

Dátum:
02.18
Időpont:
10:30-12:00
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:

Helyszín

Eötvös utca 10.
Eötvös utca 10.
Budapest, 1067 Magyarország
Scroll to Top

 Kedves Vendégeink!

Az Eötvös10 Művelődési Ház június 9-én, vasárnap, a választás napján szavazóhelyiségként funkcionál. Ezen a napon nem lesznek programok a házban, a kiállítások sem látogathatóak! Megértésüket köszönjük!

Sweet 90s multikulti farsang az Eötvös10-ben

Február 3. 20.30

Tisztelt érdeklődők!

Ma esti, december 7-i LEHETETLEN – Hajnóczy Soma estünk betegség miatt elmarad! Megértésüket köszönjük!