Keresés
Close this search box.
Keresés
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Mi a nők szuperereje? – Rácz Zsuzsa stand-up (Nőnap plusz)

03.11 18:00-20:00

Rácz Zsuzsa

“Kik azok, akiket alig száz éve még tulajdonként kezeltek, pont, mint egy lovat vagy tehenet? Akik nem tanulhattak, csak hímezni, zongorázni, nem vásárolhattak házat, de még a gyerekeik sorsáról sem rendelkezhettek, nem lehetett saját pénzük, állásuk, és ha megunták őket, egyszerűen az utcára tették? Akik alig vállalhattak munkát, legfeljebb engedéllyel, nem nyithattak bankszámlát és nem is szavazhattak – akad, ahol még a 20. század végéhez közeledve sem… (És akad a világban hely – sajnos most a legfájóbb példa Irán vagy Afganisztán –, ahol még most sem…)

Ők ugyanazok, akik ma autót, céget, országot vezetnek, szavazatuk nemzetek sorsát dönti el, és a világ GDP-jének egy harmadát termelik ki – csupán az ingyen végzett, gondoskodó munkájukkal, mely nélkül összedőlne a világunk.

Alig vagyunk tudatában annak, hogy a nők hatalmas utat jártak be közel száz év alatt.

 

Mert alig vagyunk tudatában, hogy micsoda szupererőnk van.

Azt hihetnénk, a nők – és velük együtt persze a férfiak is – tisztában vannak azzal, hogy mennyire újak és mennyire törékenyek jogaink.

Én azt tapasztalom, hogy ez, sajnos, nem így van. Mivel az iskolákban nem tanítják, a nők többsége nincs tisztában azzal, minek – kinek – köszönheti, hogy írni-olvasni tanulhat, egyetemre mehet, szavazhat, és hogy mindez alig pár évtizede valós lehetőség.

Hányszor hangzik el ez: „Én nem vagyok feminista, de…” Már Móra Ferenc szerint is minden nő az, aki tanulhat… Ám sokan még ma sem ismerik fel és nem értékelik a magunkban és helyzetünkben rejlő esélyt. Talán ez lehet az egyik oka annak, hogy a nők – mi – alig támogatjuk egymást úgy, ahogyan tehetnénk. Egymás támogatásával önmagunkat és a következő generációt: lányainkat és egyben fiainkat is támogatjuk.

Ezzel mindannyian csak nyerhetünk.”

 

Rácz Zsuzsa újságíró, író szerkesztő, az emblematikus Terézanyu című regény szerzője,  az elsői női főtitkár a magyar PEN történetében és még sok minden mással foglalkozik. Például újabban nőtörténeti, tudományi és karrier orientációs előadásokat tart nőknek, nagyon szellemesen. Most végre nálunk is!

 

Ajánlott korosztály: 14+

Jegyár: 2.000 Ft/fő, terézvárosiaknak 1.000 Ft/fő

Jegyvásárlás az Eötvös10 jegypénztárában és a jegy.hu-n. (A kedvezményes jegyeket csak a helyszínen, a kedvezményre jogosító igazolvány felmutatásával lehet megvásárolni.)

Információ: Artner Szilvia +36-1-6900974; artner.szilvia@eotvos10.hu

Részletek

Dátum:
03.11
Időpont:
18:00-20:00
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
, , , , ,

Helyszín

Eötvös u 10
Budapest, 1067 Magyarország
Scroll to Top

 Kedves Vendégeink!

Az Eötvös10 Művelődési Ház június 9-én, vasárnap, a választás napján szavazóhelyiségként funkcionál. Ezen a napon nem lesznek programok a házban, a kiállítások sem látogathatóak! Megértésüket köszönjük!

Sweet 90s multikulti farsang az Eötvös10-ben

Február 3. 20.30

Tisztelt érdeklődők!

Ma esti, december 7-i LEHETETLEN – Hajnóczy Soma estünk betegség miatt elmarad! Megértésüket köszönjük!