Keresés
Close this search box.
Keresés
Események betöltése

6. évadához érkezett sorozatunk, amelyben a világ különböző tájainak, országainak, népeinek megismerésén túl meghívott utazóinktól környezettudatosságról, toleranciáról, elfogadásról, az élőlények tiszteletéről is sokat tanulhatunk, de rengeteg ötletet, praktikát is megosztanak közönségükkel. Tartsanak velünk!

Észak-Magyarország szerelmes hegyei, a Mátra és a Bükk

Előadó: Demecs Norbi túravezető

Az Északi-Középhegység uralkodó tömbjei, a vulkáni eredetű Mátra és a többnyire mészkőből álló Bükk több okból is hazánk legendás helyszíneit képezik. Nemcsak az itt rejlő természeti kincsek, de a mítoszok és hagyományok miatt egyaránt változatos és különleges vidékre évente sok százezer utazó látogat el, hogy felkeresse az erdők, a hegyek és a völgyek rejtette értékeket.

A legenda szerint a Mátra és a Bükk hegyek formájába zárt szerelmespárként emelkednek az Alföld északi peremén, s az ő szerelmük szülötte az Eger-patak, mely útja során számos gyönyörű vidéken kanyarogva, hosszú utat megtéve végül a Tiszába torkollik.

Virtuális utazásunk során körbejárjuk a Bükköt és a Mátrát: letekintünk a legszebb kilátóhelyekről, elbarangolunk a legnagyobb erdők mélyére, megcsodáljuk a vadvirágos réteket és hajdani legelőket, felkapaszkodunk a legmagasabb csúcsokra, de vízesések, tavak és szurdokok is szerepelnek a repertoárban. Nem hiányozhatnak a sorból csodás kastélyok és hajdani lovagvárak sem, valamint titokzatos mítoszok és megmagyarázhatatlan történetek is elhangzanak: ellátogatunk a mátrai Boszorkányok köveihez, felkutatjuk, hol veszítette életét Gabi, a favágó, szakrális helyszínek történetét és Mária-jelenéseket elevenítünk fel, leereszkedünk a Kukucsó-völgybe, a magyar ipartörténelem hajdan legjelentősebb siklóvasútjának helyszínére, megnézzük a Faktor-réti Madonna arcképét és arra a kérdésre is megkeressük a választ, hogy miért lett a kőistállóból Istállós-kő.

Gyógyító levegőjű hatalmas, gótikus bükkerdők, török-kori emlékek és izgalmas, szájról-szájra hagyományozódott történetek várnak ránk Észak-Magyarország szerelmes hegyeinek vidékéről, a Mátrából és a Bükkből.

 

Jegyár: 1200 Ft

Nyugdíjas/diák/pedagógusjegy: 900 Ft, terézvárosi lakosoknak: 600 Ft

Jegyvásárlás az Eötvös10 jegypénztárában és a jegy.hu-n (a kedvezményes jegyeket csak a helyszínen, lakcímkártya felmutatásával lehet megvásárolni.)

 

Információ: Szebellédi Erzsébet +36-1/690-0995; szebelledi@eotvos10.hu

Scroll to Top

 Kedves Vendégeink!

Az Eötvös10 Művelődési Ház június 9-én, vasárnap, a választás napján szavazóhelyiségként funkcionál. Ezen a napon nem lesznek programok a házban, a kiállítások sem látogathatóak! Megértésüket köszönjük!

Sweet 90s multikulti farsang az Eötvös10-ben

Február 3. 20.30

Tisztelt érdeklődők!

Ma esti, december 7-i LEHETETLEN – Hajnóczy Soma estünk betegség miatt elmarad! Megértésüket köszönjük!