Keresés
Close this search box.
Keresés
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Nemzetek Fesztiválja: Bemutatkozik Lengyelország

06.29 14:00-22:00

Idén is lesz Nemzetek Fesztiválja a Hunyadi téren, hogy megismerhessük más népek, országok kultúráját, művészetét, szokásait. VI. kerület Hunyadi téren június 29-én a lengyel kultúrával ismerkedünk, nagyon izgalmas módon. A színpadi programok mellett több extra dolog is lesz: kézműveskedés, úti beszámoló, tréfás nyelvtanulás, múzeumi kitelepülés, kultkocsmázás, repülési ismeretek, film és még sok más meglepetés. Úgyhogy jöjjön, aki szeretne jól mulatni és többet tudni Lengyelországról.  A részvétel mindenkinek díjtalan!

Színpadi programok 14.00-22.00 között:

 

14.00 Lengyelország UNESCO Világörökségi helyszínei című szabadtéri kiállítás megnyitó

A kiállítást megnyitja: Dominika Teske, a Lengyel Intézet Budapest igazgatója

Köszöntőt mond: Miyazaki Jun, Terézváros Önkormányzatának humán ügyekért felelős alpolgármestere

14.20 Deák Juli fuvola koncertje lengyel kortárs zeneszerzők műveiből

Deák Juli (*2000) lengyel-magyar származású fuvola- és szaxofonművész. Felsőfokú tanulmányait a Krakkói Krzysztof Penderecki Zeneakadémián kezdte, jelenleg a Stockholmi Királyi Zeneakadémián folytatja a mester képzést klasszikus fuvola szakon, valamint az Óbudai Waldorf Zeneiskola fuvolatanára. Fellépett többek között a Gränslandet Fesztiválon, a ClassicAlive Fesztiválon, a LjudOljud Fesztiválon, valamint az Ars Sacra Fesztiválon, valamint több nemzetközi versenyen szerepelt sikeresen. Különösen érdekli a kortárs zene és az improvizálás, így 2024-ben sikeresen elvégezte a Bartók Béla Konzervatórium jazz szaxofon képzését. A Wacław Felczak Alapítvány, valamint a Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíjasa.

Deák Juli

14.40 Magyar szívvel, lengyel lélekkel – Bemutatkozik Waczlaw Felczak Alapítvány az Alapítvány Szárnyas Huszárok elnevezésű pályázatának egyik idei nyertese, Lévai Kamilla, aki orgonaművészként az Alapítvány fiatal nagyköveteként fogja tovább erősíteni lengyel vonatkozású tevékenységei keretében a magyar-lengyel barátság eszméjét.

Lévai Kamilla

 

15.00 Kocsmázva utazni, utazva kocsmázni szubjektív élménybeszámoló Kocsmaturistával – miért és hogyan érdemes Lengyelországban kocsmázni

„Sziasztok! Ulu, a Kocsmaturista vagyok. 2015 óta foglalkozom Európa kocsmakultúrájának személyes feltérképezésével. A szloegenem: kocsmázva utazni, utazva kocsmázni. Mindenütt felfedezem a helyi kocsmaéletet, de mellette a településeket is falutól a metropoliszig, belvárostól a külvárosig. Lengyelország nagy kedvencem, már 9 városában jártam a küldetésemmel. Sok mindenért imádom a lengyel kocsmavilágot, ami nekünk magyaroknak jóval kevésbé ismert, mint cseh szomszédjuk. Eljöttem bemutatni, mi mindent lehet ott átélni, és miért és hogyan érdemes különösen Lengyelországban kocsmázni.”

 

15.30 Alternatív lengyel óra – zenés lengyel tanulás Maja Wanot lengyel tanárral, aki szerint legkönnyebben énekelve lehet idegennyelvet tanulni.

“Hogyan lehet a legkönnyebben idegen nyelvet tanulni? Hát persze, hogy énekelve! Szeretsz karaokézni? Lengyelül még biztos nem próbáltad, de hidd el, nem lehetetlen☺  Szeretettel várunk mindenkit, aki szívesen tanulna meg lengyel népdalokat vagy kiszámolókat! Biztos, hogy jól fogunk szórakozni!”

16.00 Biztonságos repülés – Repülős Safety Demo bemutató és játék gyerekeknek a LOT légitársasággal, nyereményekkel

 

16.20 “Irány Lengyelország” címmel beszélgetés Bárány Róbert útifilmesselés Benecz Paraferee Ferenc bringás- és túra-újságíróval arról, hova érdemes mennünk Lengyelországba várost nézni, kirándulni, hegyet mászni, bringázni, mitől menő Lengyelország, miért jók a kaják és egyáltalán miért is szeretjük úgy a lengyeleket? Kedvcsináló országbemutató szubjektíven.

 

17.00 PolÍr – Lengyel-ruszki háború, lakótelepi szentek, női térképek, a dizájn útvesztőiben és más történetek. Kortárs lengyel irodalmi műsor lengyel diszkóval, Mészáros Tamás színész közreműködésével .

 

17.40 Lengyel kvíz és egyéb kvíz játékok eredményhirdetése

 

18.00 Trio Obwi – koncert és jam

A trió tagjai a 2023 óta zenélnek együtt a legkülönbözőbb zenei felállásokban. Zeneszeretetükön kívül összeköti őket a Bartók Konzi, a Manyi Kulturális Műhely és a Zaekar. Trió felállásban a jazz és hip hop elemeit variálják szabadon, több teret hagyva az egyénnek.

Deák Juli – fuvola

Horváth Botond – gitár

Ambrus András – basszusgitár

Aki hoz magával hangszert, csatlakozhat!

 

19.00 Moon Hoax koncert – a legmenőbb lengyel jazz zenekar Krakkóból.

A kellemesen pszichedelikus zenét játszó lengyel banda 2013-ban indult a “Moon Hoax” című debütáló albummal, amelynek címe egyben a nevük is.  A Moon Hoax a holdra szállás tagadását jelenti, tulajdonképpen egy összeesküvés elmélet, ami azt állítja, hogy a holdra szállásokról napvilágra került űrfotók és videofelvételek nem is igaziak, hanem TV stúdióban készítették őket. A zenekar filozófiája az, hogy vizsgáljunk meg mindent a másik oldalról is, a művészet pedig tükrözze a mindenféle lehetséges valóságokat. A Moon Hoax számaiban a lírai narratíva összefonódik a free jazz elemeivel, a jazz hagyományok, a posztrock vadságával és az elektronikus hangzás egészen új dimenziókba repíti a hallgatóságot, aki teljesen indokoltan kerül olyan hangulatba, mintha épp egy csészealj landolásának lehetne a tanúja a sivatagban. A tapasztalt zenészekből álló csapat a rézfúvós szekcióval, a rockos gitárhangzással, vibrafonnal és elektronikus hangzással egészen fantasztikus kortárs tereket varázsol a színpad köré.

A zenekar összetétele:

Michał Karbowski – gitár, zeneszerzés

Jędrzej Łaciak – basszusgitár

Przemysław Borowiecki – dobok

Filip Owczarski – vibrafon

Klaudiusz Kłosek – trombita

Jarosław Bothur – szaxofon

 

 

21.00 Hunyadi téri Kertmozi – Paweł Pawlikowski: Hidegháború c. filmje

 

műsorvezető: Mészáros Tamás színész

 

 

Egész napos családi programok a téren 14 és 20 óra között:

 

Alvó lovagokkézműves foglalkozás a Lengyel Intézet szervezésében

A foglalkozás a lengyel mítoszok különleges világát is megismerhetik a kicsi és a nagyok. Az alvó lovagok Lengyelország több régiójában jelen vannak.  Hol egy különleges hegyi formációban felismerhető fekvő alakot neveznek így (Giewont csúcs a Tátrában), hol pedig várkastélyok vagy erődök legendája emleget alvó lovagokat, akik álmukból felkelve bármikor készen állnak a hazát szolgálni, ha erre van szükség.

Lehetőség nyílik elkészíteni a figurát tobozból, kezében lengyel zászlóval és egy lengyel sassal díszített tárcsával.  A foglalkozást vezeti: Virág Szilvi

Szia Lengyelország! Ismerd meg Lengyelország látnivalóit és szimbólumait A Lengyel Idegenforgalmi Szervezet játékaival és nyerj! A Kis-Lengyelország régió egy  lakókocsival egyenesen Krakkóból érkezik a térre utazási ötletekkel, térképekkel, brossúrákkal, játékokkal és kóstolóval. Kis-Lengyelországot Bem apó szülőhelye Tarnów városa is képviseli kóstolókkal meg brossúrákkal.

Lengyel ízek és formákTudod milyen a krakkói perec? Próbáld ki magad a játék perec dobálásban és kóstold meg a valódi perecet a Krakkói Perec Múzeum jóvoltából.

 

RePlakát = Csapó Ida kollázs manufaktúrája a Lengyel Napon a Hunyadi téren
14-17.30 között
Méltán híres a lengyel plakátművészet. A plakátok újraalkotásakor átvesszük a lengyel művészektől
~ a merész színválasztást,
~ a játékosságot,
~ az öniróniát,

A kollázsokhoz mintákat is viszünk,, de a téma szabadon választott, a fentiek csak támpontok. Alapanyagot mi adunk, viszont hozd magaddal az alkotó kedvedet és a kíváncsiságodat!

 

 

KRAKKÓI PEREC MÚZEUM

A 2017 óta működő, a 600 éves múltra visszatekintő krakkói perec hagyományait bemutató múzeum pereckóstolóval,  “perecdobáló” versennyel és más izgalmas játékokkal is készül a gyerekek számára, de hazavihetsz receptet is és otthon is elkészítheted a ropogós finomságot!

 

LOT

A LOT Lengyel Légitársaság a világ 12. legrégebben alapított légitársasága, idén ünnepeljük 95. születésnapunkat. 1929-ben egy Junkers F13 fedélzetén 4 utassal szálltunk fel először, 95 évvel később pedig már az egyik legmodernebb, csendes, alacsony fogyasztású géptípussal, Boeing 787 Dreamlinerrel repüljük a hosszútávú útvonalainkat.

Töltse ki kvízünket és nyerjen LOT ajándékokat!

A legkisebbeket rajzolásra és színezésre invitáljuk gyereksarkunkba. Ki rajzolja a legszebb repülőt? A legbátrabbak pedig egy igazi légiutaskísérő segítségével próbálhatják ki magukat a fedélzeti munkában.

 

Ha megszomjaznál, kóstold meg a lengyel söröket a Kispolszki pultjánál! (18+)

Lengyel söröző Perla, Zwierzyniec, Komes, Grodziska sörökkel, Cydr Lubelski lengyel ciderekkel, Soplicákkal, és lengyel kocsmakajákkal.

 

A “Nemzetek Fesztiválja” című sorozat további része: Július 20. 15.00 – Bemutatkozik: Ecuador (Helyszín: VI., Hunyadi tér).

Részletek

Dátum:
06.29
Időpont:
14:00-22:00
Esemény kategória:
Scroll to Top

 Kedves Vendégeink!

Az Eötvös10 Művelődési Ház június 9-én, vasárnap, a választás napján szavazóhelyiségként funkcionál. Ezen a napon nem lesznek programok a házban, a kiállítások sem látogathatóak! Megértésüket köszönjük!

Sweet 90s multikulti farsang az Eötvös10-ben

Február 3. 20.30

Tisztelt érdeklődők!

Ma esti, december 7-i LEHETETLEN – Hajnóczy Soma estünk betegség miatt elmarad! Megértésüket köszönjük!