Keresés
Close this search box.
Keresés
Események betöltése
“Kedves Közönségünk!
 
Sajnálattal értesítünk benneteket, hogy a decemberre meghirdetett Valaki, mint én és Merlin című előadásaink betegség miatt elmaradnak. Megvásárolt jegyeiteket társulatunk szervezőjével, Vincze Erikával történő egyeztetés után későbbi előadásaink bármelyikére beválthatjátok. Amennyiben a jegyár visszatérítését választjátok, kérünk titeket, hogy vegyétek fel a kapcsolatot a jegy.hu munkatársaival!
Megértéseteket köszönjük!
 
A Maladype társulata”

Az Eötvös10 csapata gyors gyógyulást kíván a színészeknek, találkozzunk januárban!

 

A Maladype Színház 2020. december 18-án mutatta be Balázs Zoltán rendezésében Tankred Dorst: Merlin, avagy a puszta ország cimű drámáján alapuló előadást: a Merlint.

Az 1981-ben megjelent mű – amelyben T. Dorst az Arthur-mondakört és Camelot lovagjainak legendáját eredeti szemszögből dolgozza fel – az eposzi dráma kiemelkedő teljesítménye. A sajátos dramaturgiára épülő szerkezet kilencvenhat, műfaji tekintetben rendkiívül változatos jelenetbő̋l áll. A szerző a párbeszédes és a narratív részeket merészen ötvözi a W. Rowley, M. Twain, W. Eschenbach, P. Calderon, T. S. Eliot és F. Hölderlin műveiből “hommage-szerűen” idézett vendégszövegekkel.

A 20. század egyik legjelentősebb német drámaírója által megálmodott nagyívű történet, amely a kora középkor Angliájában játszódik, a bonyolultan ellentmondásos főhős megszületésével veszi kezdetét. Merlin a kelta mitológia népszerű varázslója, az ördög gyermeke, akit az apja haladónak nemzett, hogy így beteljesíthesse majd akaratát és felszabadítsa az emberek tulajdonképpeni természetét: az eredendő gonoszságot. Merlin azonban nem akar engedelmeskedni és szembeszállva apja sátáni tervével, megalkotja a béke, az egyenlőség és az igazságosság alapelvein nyugvó alternatív világrendet: a Kerekasztal eszméjét, amelyet a dorsti történet során az ifjú Arthur király lesz hivatott valóra váltani.

A számos díjjal kitüntetett alkotó kivételesen aktuális szemszögből meséli újra a Kerekasztal megalapításának, Arthur király, Ginevra királyné és Sir Lancelot szerelmi háromszögének, az ifjú Parzival Isten-keresésének, valamint Arthur törvénytelen gyermekének, Sir Mordrednek történeteit, miközben múltról, jelenről, jövőről és a történelem örök körforgásáról beszél. Ebben a veszett kergetőzésben a fejét szüntelenül kapkodoó gyarló és halandó embert fürkészi, aki – bár életében sokszor követ el bűnt -, óhajtja a megbocsátást, a szeretetet, és vágyik arra, hogy megkapaszkodhasson valamiben. Az Istenben, a hétköznapi boldogságban, vagy egy olyan fennkölt eszmeében, amely idővel rávezeti őt a helyes útra és fokozatosan tárja fel önmaga kettős természetét.

A mű korokon átívelő központi kérdése: képes lehet-e valaha is az ember az eszményi, harmonikus társadalom megteremtésére? Vagy a történelem az ördögnek osztja majd a nyerő lapokat?

Játsszák:

Ádám Kornél

Bognár Gyöngyvér mv.

Dőry Brigitta

Erőss Brigitta

Jáger Simon

Lukács Andrea

Mesés Gáspár

Pál Zoltán

Zsenák Lilla

Dramaturg: Juraszek Zsuzsanna

Díszlettervező: Balázs Zoltán

Jelmeztervező: Németh Anikó

Mozgás: Szőllősi András

Kreatív producer: Huszár Sylvia

Produkciós vezető: Balázs Katalin

Rendező: Balázs Zoltán

Támogatók: EMMI, NKA, Goethe Intézet Budapest

Normál jegy: 3.500 Ft

Csoportos jegy 10 főtől: 1.800 Ft (foglalással vagy személyesen)

Diák és nyugdíjas jegy: 2.000 Ft (foglalással vagy személyesen)

Terézvárosiaknak 1.750 Ft (lakcímkártya felmutatásával, csak a helyszínen). Sajtó/Szakmai jegy: 1.800 Ft (foglalással)

Támogatói jegy: 4.000 Ft

Mecénás jegy: 6.000 Ft

Jegyvásárlás az Eötvös10 pénztárában és a jegy.hu-n.

Foglalás: a Maladype közönségszervezőjénél, Vincze Erikánál a +3670 368 7438-as telefonszámon, vagy a maladype@maladype.hu e-mail címen.

Scroll to Top

 Kedves Vendégeink!

Az Eötvös10 Művelődési Ház június 9-én, vasárnap, a választás napján szavazóhelyiségként funkcionál. Ezen a napon nem lesznek programok a házban, a kiállítások sem látogathatóak! Megértésüket köszönjük!

Sweet 90s multikulti farsang az Eötvös10-ben

Február 3. 20.30

Tisztelt érdeklődők!

Ma esti, december 7-i LEHETETLEN – Hajnóczy Soma estünk betegség miatt elmarad! Megértésüket köszönjük!