Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

English friendly! Harmadik szem dokumentumfilmklub – Oltai Kata bemutatja: Arica

05.23 19:00-21:00

Az évad utolsó mozija a klubban Lars Edman spanyol-svéd filmje a hatalmi diszpozícióról, a társadalmi felelősségvállalásról és arról, hogyan tekintünk saját privilégiumainkra.

A vetítés előtt Oltai Kata tart bevezetőt, utána pedig beszélgetni lehet az alkotás kapcsán felmerülő benyomásokról, gondolatokról.

 

Közel negyven évvel ezelőtt egy svéd vállalat húszezer tonna, arzénnal, higannyal és ólommal szennyezett hulladéktól szabadult meg a chilei Arica kikötőváros melletti sivatagban. A hulladékot nem tisztították meg szakszerűen, és a helyi gyerekek játszóteréül szolgált a veszélyes lerakóhely. Lars Edman és William Johansson Kalén filmkészítők csaknem 15 évig követték a történet alakulását, miközben helyiek haltak bele rákos megbetegedésekbe vagy csecsemők születtek rendellenességekkel. Folyamatosan próbálták elérni, hogy a cég vállalja fel felelősségét. Mostanra egy összetett nemzetközi per indult a Boliden vállalat ellen, amit a koronatanú tanúvallomása dönthet el végérvényesen.

Lars Edman a rendező Chilében született és Svédországban nőtt fel, majd visszatért Dél-Amerikába, hogy a Valparaiso Filmiskolában tanuljon. Első filmje, a Toxic Playground (Mérgező játszótér) 6 nemzetközi díjat nyert, több mint 30 fesztiválon vetítették és Európa-szerte több televízió is levetítette. A film befejezése óta Lars újraképezte magát, most beszédterapuetaként dolgozik Észak-Norvégiában. Az Arica a második egész estés dokumentumfilmje. Ebben Lars és rendezőtársa az első filmjükben elkezdett történethez térnek vissza, miután tizenöt évig követték az aricai lakosok életét.

 

A Verzión a Legjobb Emberi Jogi Film díját nyerte el 2021-ben.

 

 

rendező:

Lars Edman

William Johansson Kalén

producer:

Andreas Rocksén

William Johansson Kalén

co-producer:

Hanne Phlypo

Andy Jones

Ellie Smith

Karl Emil Rikardsen

José Miguel Garrido

vágó:

Göran Gester

William Johansson Kalén

író:

Lars Edman

William Johansson Kalén

operatőr:

William Johansson Kalén

hang:

Lars Edman

zene:

Per-Henrik Mäenpää

animáció:

Johan Lindström

gyártó:

Laika Film & Television AB, Clin d’Oeil films, Relation04 Media AS, Radio Film Ltd, Aricadoc

forgalmazó:

Lightdox Nevena Milašinović

 

 

Jegyár: 1.000 Ft

Nyugdíjas/diák/pedagógusjegy és terézvárosi lakosoknak 500 Ft

Jegyvásárlás az Eötvös10 jegypénztárában és a jegy.hu-n. (A kedvezményes jegyeket csak a helyszínen, a kedvezményre jogosító igazolvány felmutatásával lehet megvásárolni.)

Információ: Artner Szilvia +36-20-5304124; artner.szilvia@eotvos10.hu

JEGYVÁSÁRLÁS

English friendly!

Részletek

Dátum:
05.23
Időpont:
19:00-21:00
Esemény kategóriák:
,

Helyszín

Eötvös u 10
Budapest, 1067 Magyarország
Scroll to Top