Események betöltése

« Összes Események

Feljegyzések az egérlyukból

10.18 19:00-21:00

F. M. DOSZTOJEVSZKIJ MŰVE ALAPJÁN, MIKÓ CSABA ÁTIRATÁBAN

A kéretlen vendégségnek láthatóan nem örül sem a házigazda Szimonov, sem az épp nála teázó két barátja: Turudoljubov és Ferficskin. A három barát egy közös ismerősük búcsú vacsoráját tervezik. hősünk meghívatja magát az összejövetelre. Másnap meg is történik a búcsu vacsora. Hősünk vérig sértődik a beszélgetés során. A társaság tovább megy az étteremből egy bordélyházba. Ülnökünk késve követi őket. A piroslámpás házban társai helyett egy örömlányt talál. Egy pillanatra felmerül benne, hogy ezt a lányt akár szerethetné is.
A lány másnap felkeresi. Van benne annyi női megértés, érzékenység és nagyvonalúság, hogy megértette a férfit és segíteni szeretne neki. A férfi képes elviselni, hogy ez a lány megteszi azt, amire ő képtelen volt előző éjjel.

Az író felesége betegágyánál alkotta meg e furcsa művét, melyet csak értetlen kritika fogadott, egyébként pedig visszhangtalanul maradt. Közvetlenül ezt követően keletkezett azonban másik igen jelentősnek bizonyuló alkotása, A bűn és bűnhődést

Az előadásban központi szerepa a sértettségnek van. Az a tapasztalatunk, hogy rengeteg feszültség, félelem, harag, gyűlölet feszíti a szűkebb és tágabb értelemben vett környezetünket, társadalmunkat és a nagyvilágot. Meggyőződésünk, hogy ezen indulatok hátterében, olyan mesterségesen gerjesztett feszültségek állnak, melyek valós traumákra sérelmekre épülnek. Azt gondoljuk ma talán minden korábbinál fontosabb, átgondolnunk helyzetünket és legalább kísérletet tenni arra, hogy átlátsuk azon sérelmeinket, melyek generációról generációra adunk tovább.

Dosztojevszkij Feljegyzések az egérlyukból című kis regénye és az abból készített előadásunk a sértett lelki világát mutatja be aprólékos módon.
Az előadással az kívánjuk bemutatni, hogy a sértettség, hogy zárja az embert egyre szűkülő körökön keresztül teljes magányba. Hogyan veszíti el a realitással a kapcsolatot és hogyan lesz a sértettség megélésén keresztül önmaga boldogulásának akadálya. Mindez szürreális abszurd humorba csomagolva jelenik meg a színpadon. Így saját hétköznapi tragédiáinkon viszonyainkon, társadalmi és személyes kapcsolatainkon, csak nevetni tudunk, amíg bele nem gebedünk.
Abban bízunk, hogy ha ezen folyamatokat kendőzetlenül megmutatjuk, már közelebb kerülünk ahhoz, hogy kezelni tudjuk őket, mert ha valaminek kimondjuk a nevét már a hatalma sem akkora felettünk.

Az előadás a sértettség anatómiáját tárja elénk. A Feljegyzések az egérlyukból talán az író művészi szempontból legtökéletesebb, legérettebb alkotása. „Odúlakó” hőse rendkívül érdekes figura, aki felismerve a környező világ zűrzavarát, a társadalom fonákságait, feljogosítva érzi magát a hitványságra, hiszen csak azt adja vissza, amit az élettől kapott. Az író azonban nem azonosítja magát odúlakó hősével, s ha szánja is őt, nem fogadja el az egyént az egész világgal szembeállító, abszurd filozófiáját.

Szereplők:

Porogi Ádám

Dankó István

Nagy Katica

Lábodi Ádám

Mikola Gergő

Rendező – Farkas Ádám

Író – Mikó Csaba

Zeneszerző – Szemenyei János

Díszlet és jelmeztervező – Horváth Jenny

Az előadás hossza 75 perc (szünet nélkül)

Jegyár: 4900 Ft

Jegyvásárlás a jegy.hu-n és az Eötvös10 jegypénztárában.

 

Részletek

Dátum:
10.18
Időpont:
19:00-21:00
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:

Helyszín

Eötvös u 10
Budapest, 1067 Magyarország
Scroll to Top

Köszönjük, hogy ennyien velünk voltatok az idei TE!Feszten!
Jövő augusztusban találkozunk!