Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Az autizmus világnapja alkalmából Fodor Orsolya, Holczer Sára, Illés Haibo – Ha megtapsolom a harangot

04.02 19:00-20:30

szcenírozott dokufikció

A Ha megtapsolom a harangot témája az autizmus spektrumzavarral élő fiatal felnőttek egymásétól is eltérő, sokféle és egyedi világtapasztalata, kapcsolódásai: kapcsolódás a külvilághoz, egy másik emberhez, egymás belső világaihoz a felnőttkor küszöbén.

 

„Ha megtapsolom a harangot… Ez számomra egy furcsa szópárosítás. Én az átlagnál jóval többször hallok harangszót és rendszerint mindig más templomból. Azt meg szoktam jegyezni, hogy számomra szép volt-e a harangszó vagy nem, de megtapsolni nem szoktam. Az átlagember az esetek nagytöbbségében szintén nem tapsolja meg, ugyanis nem különösebben figyelnek fel rá, mindennapi életük része. Viszont egy helyen mégis meg szokták tapsolni a harangokat. Harangszentelések alkalmával a harang(ok) első megszólalását általában taps szokta kísérni. Itt sem főleg a harangot tapsoljuk meg, hanem a harang készítőjét, ugyanis nem kis munka egy harang megöntése. Ezen kívül harangszenteléskor a tapssal a helyszínen dolgozók előtt is tisztelgünk, akik nehéz munkával emelik és szerelik be a sokszor több mázsás harangot. Ezen kívül még a kisgyerekek jutnak eszembe, akik most ismerkednek az élettel és rácsodálkoznak a harangszóra, és örömükben akár meg is tapsolják azt.”

Az előadás saját interjúk, a témában már létrejött művészeti kísérletek, írott anyagok, előfeltevések, cáfolatok, elbizonytalanodások, ráébredések, beszélgetések alapján a képviseleti színészi jelenlét eszközeivel készül. Előadásunkkal szeretnénk elérni, hogy az autizmussal élő fiatalok tapasztalatai és nézőpontjai is becsatornázódjanak a hagyományosan többségi társadalomra fókuszáló művészeti mezőbe.

Koncepció: Fodor Orsolya, Holczer Sára, Illés Haibo

Előadók: Juniki Noémi, Lestyán Attila, Szilágyi Ágota

Koreográfia: Góbi Rita

Író, dramaturg: Holczer Sára

Dramaturg konzulens: Zsigó Anna

Zeneszerző: Szászi Petra

Látványtervező: Illés Haibo

Jelmeztervező: Bukovácz Lilla

Hangtechnikus: Majoros Cserne

Fény: Major Mátyás

Pszichológus konzulens: Szilveszter Áron

Produkciós menedzser: Szőke Tímea

Rendezőasszisztens: Gerstmár Anna

Rendező: Fodor Orsolya

Köszönet a kutatásban való részvételért, interjúkért, szövegekért, a beszélgetésekért: Pataki Pankának, Nagy Márknak, Bene Boldizsárnak, Kovács Dorottyának, Stumpf Emesének és a többi interjúalanynak!

Külön köszönet: KÖR-projekt, Neményi Árpád, Pataki Klári, Sanna Bo

 Játékidő: 90 perc

Támogatók: NKA, Trafó, Jurányi Ház

Jegyár: 2.000 Ft, terézvárosiaknak: 1.000 Ft (lakcímkártya felmutatásával)

Jegyvásárlás az Eötvös10 jegypénztárában vagy a jegy.hu-n.

Részletek

Dátum:
04.02
Időpont:
19:00-20:30
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:

Helyszín

Eötvös u 10
Budapest, 1067 Magyarország
Scroll to Top