A Zrt. története

A Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. (korábban TERMA Zrt.) Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata közművelődési, valamint ifjúsági, sport- és szabadidős feladatainak ellátására 2007. október 1-jén jött létre, két közalapítvány (TERMA, TISSZA) 2007-ben történő jogutód nélküli megszüntetését követően. A Társaság ötvözi a korábbi alapítványok tevékenységeit. A zártkörű egyszemélyes részvénytársaság, amelynek alapítója és tulajdonosa Terézváros Önkormányzata, közhasznú és egyéb feladatait közszolgáltatási szerződés keretében végzi.

A Zrt. 2009. július 1-jétől üzemelteti az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színteret és 2012. december 1-jétől szervezi az I. sz. Házasságkötő Terem rendezvényeit.

A főváros VI. kerületében az Eötvös utca 10. szám alatt régi hagyománya van a kultúrának. Az átépítés előtt a kétemeletes bérház földszintjén volt a Budapesti Városvédő Egyesület székhelye közel 15 évig. Az első emeleti Podmaniczky-terem kiállításoknak, konferenciáknak, vetélkedőknek, közösségi rendezvényeknek biztosított otthont hosszú éveken át.
Az 1865 körül épült romantikus lakóházat, a neobarokk ablakrácsokat viszont ma már hiába keresnénk. Terézváros Önkormányzata ugyanis 2007-2008-ban európai uniós támogatással átépíttette. Teljesen megváltozott: ötszintes, modern épületté alakult át. Az alapok, a „gyökerek” azonban megmaradtak. A kultúrának, a közösségi találkozóknak újra igazi színtere lett.
2009. október 1-jén az átépített bérház már Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér néven nyitotta meg kapuit. Az épületet üzemeltető Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. a kerületi önkormányzat törvényben előírt kulturális, közművelődési és sportfeladatait hivatott ellátni.
A Színtér belváros szívében, Budapest frekventált részén helyezkedik el. A közelben található az Operaház, a Pesti Broadway, számos múzeum, a mozgalmas Liszt Ferenc tér, és nem utolsósorban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, amelynek könyvtára a Zeneakadémia felújításának ideje alatt az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben fogadja a látogatókat.
A létesítmény adottságai, úgymint a technikai felszereltsége, a közel 200 férőhelyes, mobil rendszerű színházterme – amely a régi ház udvarának beépítésével jött létre –, a 100 fő befogadására alkalmas kamaraterme, a foglalkoztató helyiségei, valamint a kiállítóterme lehetővé teszik rendezvények széles körének (konferenciák, sajtótájékoztatók, előadások, fogadások catering szolgáltatás biztosításával, vállalati rendezvények, bálok, tréningek, szakkörök, tanfolyamok, kiállítások stb.) szervezését, lebonyolítását.
A Színtér működésére alapvetően jellemző a nyitottság és a befogadókészség. Így kaphattak helyet az épületben olyan országos rendezvények, mint a Fogyatékkal Élők Ki mit tud?-ja vagy a Magyar Színjátékosok Szövetségének évente megrendezésre kerülő fesztiválja, a FESZT-FEST. Több amatőr színjátszócsoport pedig próba- és játszóhelyre talált az Eötvös10-ben. A kedvező adottságok és a segítőkész fogadtatás miatt szívesen térnek vissza újra meg újra.
A saját szervezésű, kicsiknek és nagyoknak szóló programokkal nem csak a kerület lakóit szeretnék becsábítani a Színtérbe a szervezők. A gyermekprogramok, a könnyű- és komolyzenei koncertek, a film-, valamint a táncklub a főváros más részeiből is vonzza a látogatókat, akik a földszinten kialakított, hangulatos kávézóba is betérhetnek.
A különféle protokolláris ünnepségek (Díszpolgári ünnepség, Pedagógusnap stb.), koszorúzások, jeles napokhoz (pl. Idősek Világnapja, karácsony, anyák napja) kapcsolódó rendezvények megszervezése mellett nagyszabású szabadtéri programok, mint a Terézvárosi Búcsú, az Autómentes Nap Terézvárosi Korzója vagy a Terézvárosi Karácsonyi Vásár szervezése, illetve lebonyolítása is az Eötvös10-et üzemeltető Zrt. feladatai közé tartozik.